2023. november 14., 16:06

Csökkentené a mezőgazdászok adminisztratív terheit a kormány

A privigyei Richard Takáč a mezőgazdasági tárca új vezetője Robert Fico negyedik kormányában. Takáč 2020 óta parlamenti képviselő, vidéki középkáderből a Peter Pellegriniék kiválását követően kialakult bizalmi vákuum szippantotta be Robert Fico belső köreibe, s lett a pártvezető közeli munkatársa. Ez most egy minisztériumi tisztséget ért.

Richard Takáč
Fotó: TASR

Takáč a privigyei mezőgazdasági szakközépiskolában érettségizett, majd 2000-2005 között a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem Agrobiológiai és Élelmiszer-ipari Karán tanult. A Szlovák Földalapnál dolgozott, majd a versenyszférába távozott. A nyilvános cégadatbázis szerint cégei nem voltak túl sikeresek, az utolsó nyilvánosan lekérhető gazdasági évet tetemes veszteséggel zárták.

Takáč 2020-2023 között a parlamenti mezőgazdasági bizottságának tagja volt.

A kormányprogram szerint a kabinet az agrárpolitikára mint komplex egészre tekint, stratégiai célja, hogy az ország jelentősen növelje az élelmiszer-biztonságát, valamint erősítse a mező- és erdőgazdasági területek fenntartható, környezetbarát kezelését.

Az ágazatra nemcsak mint a GDP-termelés egyik összetevőjére tekint, hanem a mezőgazdaság fejlesztésével azt a célt is szolgálja, hogy az ágazatban való munkát vonzóvá tegye, illetve ösztönözze, hogy az emberek vidéken maradjanak.

A kormány tisztában van azzal, hogy a föld pótolhatatlan nemzeti vagyon – áll a kormányprogramban –, ezért mindent meg fog tenni, hogy megvédje azt a negatív környezeti hatásoktól, de a telekspekulációktól is.

A kormány a Szlovák Földalapot az állami földpolitika egyik meghatározó eszközének tekinti, ezért figyelmét és jogalkotási kezdeményezését ennek az intézménynek a helyreállítására és átalakítási folyamatára összpontosítja.

A kormány tisztában van a hazai őstermelők és feldolgozók sanyarú helyzetével, amelyen EU-s források bevonásával szeretnének változtatni.

A kormány biztosítja az alapvető élelmiszerárak alakulásának következetes nyomon követését. Indokolatlan áremelések esetén megteszi a szükséges intézkedéseket a helyzet orvoslására.

A kormány következetesen gondoskodni fog arról, hogy a mezőgazdasági őstermelés, valamint annak feldolgozása és forgalmazása területén csak olyan jogszabályok szülessenek, amelyek az Európai Unió harmonizált jogszabályi keretein túlmutató kötelezettségeket, korlátozásokat nem rónak a termelőkre.

A kormány fokozott figyelmet fordít az erdészetre, a vadászatra és a fafeldolgozás kérdésére, mivel ezeket a vidéki életforma szerves és fontos részének, a térségek foglalkoztatásának fontos alkotóinak tekinti. Ebből a célból olyan fakitermelési és fafeldolgozási politikát dolgoz ki, amely megakadályozza a feldolgozatlan fa külföldre történő aránytalan exportját, ezáltal jobb kiindulási helyzetet teremt a szlovák fafeldolgozó ipar számára.

A kormány mezőgazdasági programjának rövid távú prioritásai:

A talaj vízmegtartó funkcióját növelő, erózióját csökkentő intézkedések támogatása.

A komplex földrendezés következetes folytatása.

A mezőgazdasági támogatások ügyintézését aránytalanul elhúzódó adminisztratív terhek csökkentése, különösen az egységes referencia-nyilvántartások felgyorsított bevezetése révén. Külön figyelmet és erőfeszítéseket kell fordítani a földhasználati kapcsolatok nyilvántartásának létrehozására, valamint a haszonállatok központi nyilvántartásának fejlesztésére, mint az európai támogatási források teljes körű és átlátható felhasználásának szükséges előfeltételére.

A mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozási tevékenységet szabályozó jogszabályok alapos felülvizsgálata, az Európai Unió harmonizált jogszabályi keretein túli kötelezettségek azonosításával és azok későbbi kiigazításával.

Minden rendelkezésre álló jogi és gazdasági eszköz felhasználása a helyi élelmiszerek közvetlen értékesítésének támogatása, a termelőtől a végfelhasználóig.

Közép távú prioritások

A termőföldpiac átfogó jogi szabályozásának kialakítása.

Meglévő hidromeliorációs rendszerek revitalizálásának támogatása, különös tekintettel az öntözési infrastruktúra megújítására.

A Szlovák Földalap állami tulajdonú mezőgazdasági ingatlanok kezelésében és ismeretlen tulajdonosok földjeinek kezelésében betöltött szerepét szabályozó külön törvény előkészítése.

A mezőgazdasági támogatások és támogatások rendszerének jogi szabályozásának átfogó felülvizsgálata, valamint a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség státuszának és működésének olyan kiigazítása, amely egy olyan intézményt hoz létre, amely a mezőgazdaság valamennyi támogatását lebonyolítja.

A vertikális mezőgazdaság fejlesztésének támogatása, mint a hazai élelmiszerek fogyasztó által megfizethető részarányának növelésének egyik új módja.

Olyan fakitermelési és fafeldolgozási politika kialakítása, amely megakadályozza a feldolgozatlan fa külföldre történő aránytalan exportját, és támogatja hazai fafeldolgozó termelőit.

Hosszú távú prioritások

A 2027 utáni új Közös Agrárpolitika előkészítését érintő várható változások alapos elemzése, különös tekintettel Ukrajna esetleges belépésére az Európai Unióba, amely a mezőgazdasági kifizetések legnagyobb kedvezményezettjévé válna.

Következetes tárcaközi együttműködés az állami erdészeti politika kialakításában és végrehajtásában, előnyben részesítve a természetközeli erdőgazdálkodási eljárásokat.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.