2022. augusztus 11., 15:01

Csökkent a búza világpiaci ára, a kenyér mégsem lett olcsóbb, sőt még drágább lesz

A világpiacon lényegesen csökkent a búza, rizs, olaj és más hasonló termékek ára, ám a kenyeret meg a péksüteményeket mégsem kapjuk meg olcsóbban a boltokban. Sőt, a pékek további áremelkedésre számítanak. A fizetések viszonylatában az elmúlt húsz év legmagasabb pékáruárakra számíthatunk.

Pékáru kenyér
Fotó: Szabó Zoltán

„A mezőgazdasági árucikkek aggregált indexe több mint 20 százalékot esett a májusi történelmi csúcsokhoz képest” – jelentette ki Stanislav Pánis, a J&T Bank közgazdásza. Ez vonatkozik a búzára is, amely nagyjából 25%-ot veszített az árából, írja a noviny.sk portál.

„Mondjuk, 440 eurós tonnánkénti szinten jelenleg 320-330 euró körül mozog tonnánként a párizsi tőzsdén” – tette hozzá Pánis.

A gazdasági elemző szerint a búza és más hasonló élelmiszer-alapanyagok alacsonyabb ára mögött a tavalyinál jóval jobb terméshozam, valamint az ukrán fekete-tengeri kikötők blokádjának enyhítése áll, ami több millió tonna gabona exportját tette lehetővé. „A búza ára jelenleg az invázió előtti szinten mozog” – állapította meg Pánis.

A dél-szlovákiai búzatermesztők másként látják

A búza ára rohamosan csökken, kérdéses azonban, hogy ez természetes fejlemény-e vagy üzleti spekuláció.

A terméshozam talán egy kicsit alacsonyabb, így az emberek jobb árra számítottak. Ezért feltesszük magunknak a kérdést, hogy a piac a valós paraméterek szerint alakul-e”

– jelentette ki Alexander Pastorek, az ímelyi AGROCOOP elnök-igazgatója.

Ráadásul idén már a leendő búzatermést alapozzák a gazdák, a korábbinál lényegesen magasabb költségekkel. „Egy kicsit populistának tűnik, hogy azonnal reagálni fognak erre a termékárak, mivel látni kell más hatásokat is” – mondta Lelkes Péter, a lakszakállasi termelőszövetkezet igazgatóságának elnöke. A költségtényező nemcsak a búza ára, hanem a liszt vagy kenyér előállítása is, amit szintén számításba kell venni. „Ezeken az árakon alul nem lehet eladni, mert akkor veszteségesek lennénk, és ez hosszú távon nem lehetséges” – magyarázta Lelkes.

Várják a betakarítás végét egész Európában

„Ezt követően az árak úgy alakulnak majd, mint tavaly, amikor több tíz százalékkal emelkedtek” – tette hozzá Pastorek.

 A búza kedvezőbb ára azonban nem tükröződik a pékáruk áraiban. A Pékek Szakszervezetének elnöke szerint ennek pont az ellenkezőjére számíthatunk: további áremelkedések lesznek, és jóval drágábban fogunk kenyeret és zsemlét vásárolni a boltokban.

Sajnos nincs jó hírem a fogyasztók számára. Az összes többi input rohamosan növekszik, és a jövő év elején az összes energia árának óriási, 100-140%-os emelkedésére számítunk, ami alapvetően befolyásolja a számításainkat” – mondta Milan Lapšanský, a Tésztagyártók és Pékek Szakszervezetének elnöke.

A Pékek Szakszervezetének vezetője azt állítja, igen jelentősen megemelkedik majd a pékáruk ára.

„Úgy vélem, hogy az elmúlt 20 év alatt ez lesz majd a legdrágább kenyér és kifli” – tette hozzá Lapšanský.

A pékek azt mondják, nincs más lehetőségük

Ennek fő oka az energiaár-emelkedés. „Régebben 18 eurót fizettünk a gázért, most 100-200 eurót, ami iszonyatos drágulást jelent, és ugyanez a helyzet az árammal is. Vagy leállítjuk a termelést, vagy megemeljük az árakat. Az egyetlen út az áremelés” – mondta egy szakolcai pékség tulajdonosa hozzáfűzve, ráadásul fontolóra kell venniük az elbocsátásokat is.

„Sajnos, a kormány részéről nem jönnek olyan intézkedések, amelyek fordíthatnának a helyzeten. Attól félünk, hogy egyes vidéki területek pékségek nélkül maradnak” – fűzte még hozzá Milan Lapšanský.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.