2022. október 8., 11:25

Bátrabban a mezőgazdasági támogatásokkal!

Múlt csütörtökön rangos nemzetközi mezőgazdasági konferenciának adott otthont a dunaszerdahelyi Hotel Therma, amely során a Kárpát-medencei mezőgazdasági támogatási lehetőségek aktuális kérdését járták körbe a szakmai szervezetek képviselői.

mezőgazdaság
Fotó: ma7
Samuel Vlčan, Farkas Sándor, Patasi Ilona, Jakab István

A Szlovákiai Agrárkamara szervezésében megvalósult szakmai találkozón szlovák és magyar részről egyaránt az agrárpolitika vezetői is képviseltették magukat. A rendezvény fővédnöke a szlovák földművelési és vidékfejlesztési miniszter, Samuel Vlčan volt.

Több mint tíz éve
A konferencia kezdetén Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke bemutatta szervezetük elmúlt bő egy évtizedes tevékenységét. A dunaszerdahelyi székhelyű szakmai szervezet 2011-ben jött létre, s ezt a találkozót is megalakulása 10. évfordulója kapcsán kezdték el szervezni, de az elmúlt évben a járványhelyzet miatt elmaradt.

Az elnökasszony viszont kiemelte, örül, hogy idén létrejöhetett a konferencia, amelyre a hazai szakemberek mellett a Kárpát-medencei magyar szakmai szervezeteket is meg tudták hívni, s tapasztalatot tudtak cserélni.

Növekvő anyagi támogatás

Patasi Ilona kérdésünkre elmondta, azért is fontosak az ilyen találkozók, mert a hazai mezőgazdászok is első kézből értesülhetnek arról, milyen módon igyekeznek a környező országok támogatást nyújtani az ágazatnak, de arról is, milyen lehetőségeket igyekeznek kihasználni helyben. Mindezekből a jó példákból jócskán lehet meríteni idehaza is.

Ami a jelenlegi kihívásokat illeti, az agrárkamara elnöke kiemelte, ugyan a közös agrárpolitika az unión belül kereteket szab, de a pályázati lehetőségek kapcsán az a tapasztalat, a felvidéki gazdák bátortalanabbak, mint akár magyarországi társaik.

A fiatal gazdák számára nyújtott támogatás összege is 50 ezer euróról 70 ezerre növekszik, a területalapú dotáció mértéke is jelentősen emelkedik, de a hazai fiatal gazdák kevéssé élnek ezekkel a lehetőségekkel. Hogy ez ne így legyen, fontos lenne a környezet megerősítő hatása, mondta Patasi Ilona, ám itt nemcsak a családi közegről van szó, hanem akár egy-egy településről, amelyben a mezőgazdasági tevékenységet nem éri hátrányos megkülönböztetés.

A városokból falvakba kiáramló tömegek rontják a vidék megtartó jellegét, a városiak vidéken is ragaszkodnak városias életformájukhoz, ami gátolja a földművelés és állattartás fejlődését, mert az nem igazán illeszkedik a családi házakból álló övezetekbe.

Az elnökasszony szerint ebben a kérdésben szorosabban együtt kellene működniük a gazdáknak és az önkormányzatoknak.

A konferencián egyébként arról is szó volt, melyek voltak azok a kisebb vagy nagyobb kihívások, amelyekkel az elmúlt időszakban meg kellett küzdeniük, de ma már elmondható, hogy a Szlovákiai Agrárkamara az ország egyik legjelentősebb agrárszervezete, és 650 tagja a hazai termőföld egyharmadán gazdálkodik. Emellett pedig a mezőgazdasági döntéshozatal legfelsőbb szintjein is képviselik a dél-szlovákiai gazdákat.

mezőgazdaság
Fotó:  ma7
Hosszabb távon
Az elnöki köszöntő után, a szlovák agrártárca vezetője, Samuel Vlčan arról beszélt, milyen hangsúlyos szerepe van a mezőgazdaságnak a jelenlegi válságban, amelyet a járvány után az orosz–ukrán háborús konfliktus tovább súlyosbított.

A miniszter kiemelte a kormány munkáját a hosszú távú tervezés során, amely elősegíti a mezőgazdaság fejlődését az állam hathatós segítségével. A jelenlegi háborús helyzetre utalva kijelentette, egyértelmű ki fogja megnyerni. A tapasztalat szerint ugyanis a GDP nagysága szokott dönteni egy-egy háború végkimeneteléről, s ebből a szempontból az EU jelentősen Oroszország előtt áll, amely gazdasági háborút folytat az unió államaival szemben.

Nagyobb társadalmi megbecsültség

A folytatásban Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a magyarországi agrárpolitika súlypontjait mutatta be, hangsúlyozva, milyen célokat szeretnének a közeljövőben elérni.

Ezek között szerepel a fiatal generációk bevonása a mezőgazdaságba, amelyre jó példák mutatkoznak a fejlesztések segítségével. Ezeknek köszönhetően ugyanis az agrártevékenység is sokkal vonzóbb már a pályaválasztás során is, mert nem kötődik össze a fizikailag igényes munkával.

Farkas Sándor lapunknak nyilatkozva azt is elmondta, az agárszektorban némi előnyt jelent az energiaválság időszakában, hogy a leginkább energiaigényes munkafolyamatok a növénytermesztésben már a nyári időszakban lezajlottak.

Az ősz és a tél várható változásait ma még nem lehet megjósolni, az viszont biztos, hogy a korábbi árakra nem fog visszamenni az energia, de a műtrágya vagy más inputok ára sem.

Ennek ellenére a magyar miniszterhelyettes bízik abban, hogy hamarosan stabilizálódik az élelmiszerek ára, s a gazdákkal közösen a minőségi magyar élelmiszerek előállításán tudnak majd közösen dolgozni. Megnyugtatásul arra is kitért, minden korábbi válság után visszaállt az egyensúlyi helyzet, ez a tapasztalat, pedig a magyar mezőgazdaságot számos természeti csapás sújtotta az elmúlt évtizedekben.

– Szerintem a mezőgazdászokban megvan az innovatív készség. Minden reggel új feltételekre, kihívásokra kell új válaszokat adni. Éppen ez adja meg az alapot a Kárpát-medencei mezőgazdaságnak, hogy a jövőben Európa számára is kulcsfontosságú legyen. Abban bízom, hogy a józan észnek kell győznie a támogatási politika területén is – mondta Farkas Sándor, utalva az európai támogatások területén mutatkozó különböző véleményekre.

Közös erővel

A térség közös törekvései kapcsán megjegyezte, a héten Szlovákiában egyeztetnek a V4-es országok agrárminiszterei, ahol együttes fellépést szorgalmaznak bizonyos brüsszeli tervek ellen.

A miniszterhelyettes egyébként is a hatékonyság növelését tartotta a jövő egyik nagy kihívásának, miközben arról is szót ejtett, hogy az elmúlt két évben a koronavírus okozta járvány következtében felértékelődött az agrárium, stratégiai ágazattá vált, főként az élelmiszer-biztonság szempontjából.

A konferencián a Kárpát-medencei agrárszervezetek képviselői is bemutatták a helyi mezőgazdasági támogatási lehetőségeket.

Megjelent a Magyar7 2022/40. számában.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.