2020. március 24., 18:43

Az új agrárminiszter visszahívta az erdészeti vállalat vezérét

Az új földművelésügyi miniszter, Ján Mičovský első lépéseként visszahívta Szlovákia erdőinek mintegy 45 százalékán gazdálkodó állami vállalat (Lesy Slovenskej republiky) vezérigazgatóját, Marián Staníkot. Azonnali hatállyal kinevezte Matej Vigodát, aki eddig az Ágostonlaki (Závadka nad Hronom – Breznóbánya mellett) erdőkerületet vezette, amely a Lesy vállalat  benesházi (Beňuš) üzemegységéhez tartozott.

A Szlovákia Erdői (Lesy Slovenskej republiky) állami vállalat a legnagyobb erdőgazdálkodó Szlovákiában. Nem egész 900 000 hektár erdőterületet kezelnek, amely Szlovákia erdőterületének csaknem 45%-a. 2019 végén a társaság közel 3600 embert foglalkoztatott. Sajnos az állami vállalat tevékenységére rányomta a mindenkori politika a pecsétjét, és sajnos a politikai gazdasági visszaélések melegágyaként tekintettek rá.
A vezérigazgató közvetlenül irányítja a vezérigazgatóság négy ágazati igazgatóját, illetve a 25 fióktelep igazgatóját, és ezen keresztül az állami tulajdonú vállalkozás teljes gazdasági tevékenységét.

Ahogy a minisztereket bemutató összefoglalónkban leírtuk, szinte borítékolható volt, hogy az új földművelésügyi miniszternek ez lesz az első lépése.

Az OĽaNO által jelölt miniszter vérbeli erdész, igazi korrupcióellenes harcos, a Fehér Holló (Biela vrana - 2010) díj tulajdonosa. Amit azért is kapott, mert Ján Mičovský az egyik kezdeményezője az erdészet területén folyó korrupcióellenes harcnak. 2009-ben ugyanis, miután elege lett a vállalat igazgatójával való terméketlen vitából, egy nyílt levelet fogalmazott meg, ami lelkes reakciót váltott ki az erdészek között. Kollégáikkal együtt panaszt nyújtottak be, és Emberek az erdőkért (Ľudia pre lesy) névvel petíciót indítottak a politikusok általi visszaélések ellen, amit 18 ezren írtak. A vezérigazgató nyílt támadásnak tekintette a levelet, néhány nappal később azonban a nyilvánosság nyomására lemondott.

Szlovákia történetében először fordul elő, hogy az agrárminiszter nem a klasszikus mezőgazdaságból érkezett, vagy esetleg a politikai szolgálataiért kapta a pozíciót.

Mindenesetre érdekes tény, hogy bár Szlovákia megközelítőleg ugyanannyi erdőterülettel bír, mint mezőgazdaságival, az állam rövid történelme során egyetlen erdészből sem válhatott eddig „parasztminiszer”.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.