Afrikai sertéspestist igazoltak egy Kassa-vidéki házi tenyészetben

2020. augusztus 6., 15:43
ma7 | TASR

Csütörtökön a Kassa-vidéki Jánok (Janík) faluban afrikai sertéspestis (AMO) fertőzést erősítettek meg egy házi sertés tenyészetben.  Ez a második járványgóc ebben az évben Szlovákiában, és az első Kassa-vidéki járásban – tájékoztatott az Állat-egészségügyi és Élelmezési Hatóság.

sertespestis-2.jpg

Az idei első járványgócot júliusban, a Tőketerebesi járásban kerületben, Ágcsernyőn regisztrálták.

Jánok falu kb. két kilométernyire található a magyar határtól, ahol a betegség tömeges előfordulását és a sertéspestis-vírus jelenlétét a vaddisznó populációban már régóta megerősítették.  Magát a szlovákiai területet besorolták a fertőzött területbe, mivel vaddisznóknál előfordul a sertéspestis. Az adott gazdaságban 20 sertést tenyésztettek saját fogyasztására.

Augusztus 1.-2.-án két sertésnél észlelték az első egészségügyi problémáit, nem ettek, és az egyikük nem akart felkelni.

Ezt követően ezek a sertések elpusztultak. A magán- és hatósági állatorvosok a helyszínen felmérték a helyzetet és az állatok egészségi állapotát, ésmintákat vettek az elhullott sertésekből

 - közölte az Állat-egészségügyi és Élelmezési Hatóság a honlapján.

A boncolás bizonyította a sertéspestis fertőzést, és a Kassa-vidéki regionális Állat-egészségügyi Hivatal  előzetes intézkedéseket tett. A fertőzést csütörtökön a zólyomi nemzeti referencialaboratórium megerősítette.

Az előzetes járványügyi vizsgálat arra utal, hogy a betegség bekerült a gazdaságba, aminek egyik oka lehetett, hogy a tenyészetben nem túl szigorúan tartották be a védelmi intézkedéseket, amelyek már régebb óta rendeltek el a térségben a tenyésztők számára a magyarországi fejlemények miatt.

Időközben további három másik sertés is elpusztult a tenyészetben, a megmaradott sertések többsége is kedvetlen, és nem esznek. Az összes elhullott sertést biztonságosan likvidálják.  A gócban lévő állatokat elpusztítják.   

A járvány körül három kilométeres védőzónát hoztak létre, amelyhez Jánok faluja tartozik, és egy tíz kilométer hosszú megfigyelési körzetet, amelybe Gesztete, Tornahorváti, a Tornaújfalu,  Torna, Zsarnó, Péder, Somodi, Szepsi, Makranc, Reste, Buzita, Csécs és Bodolló tartoznak

Kövesse facebook oldalunkat is!