2021. július 1., 14:14

A magyar bor nem ismer határokat – Pannon Vinersitas Szabadegyetem, immár harmadszor

Immáron harmadik alkalommal szervezte meg a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. és Junibor - Fiatal Borászok Egyesülete egyedülálló szőlész-borász szakrendezvényét, a Pannon Vinersitas Szabadegyetemet. A Lakitelken, több mint 50 borászat részvételével zajló esemény idei tematikájának fókuszában a fenntarthatóság, a nemzetközi értékesítési stratégiák, illetve a közösségi média nyújtotta lehetőségek hatékony kiaknázása állt.

pannon_vinersitas_2021

A szőlészet-borászat a magyar agrár- és élelmiszeripar egyik tradicionális, magas hozzáadott értéket képviselő szegmense, hazánk Európa élmezőnyébe tartozik mind a bortermelés, mind pedig a területarányos termelékenység szempontjából. Magyarországon a bortermelés továbbá – köszönhetően példátlan természeti és földrajzi adottságainak – a klasszikus borstílusok teljes skáláját lefedi.

A szektor további fejlődését, a Kárpát-medence fiatal magyar borászgenerációja edukációját és exportfolyamatokra való felkészítését, illetve az iparági szereplők közti párbeszédet segítette elő a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. és Junibor - Fiatal Borászok Egyesülete közös szervezésében – az Agrármarketing Centrum és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség szakmai támogatásával - megvalósuló Pannon Vinersitas Szabadegyetem.

A mintegy 50 borászat több mint 100 képviselőjének részvételével zajló esemény célja dinamizálni a Kárpát-medence fiatal borászai közti együttműködéseket, platformot biztosítani a tapasztalatok széles körben történő megosztásához, valamint átadni a résztvevőknek az iparágat érintő naprakész gazdasági, piaci és szakmai ismereteket.

Ennek jegyében a Pannon Vinersitas Szabadegyetem idei tematikájának fókuszában a fenntarthatóság, a nemzetközi értékesítési stratégiák, illetve a közösségi média nyújtotta lehetőségek hatékony kiaknázása állt. Az idei eseményen Elizabeth Gabay személyében pedig egy Master of Wine címmel rendelkező szakértő is előadott, a különböző fajtaborok nemzetközi marketingje témakörében.

A Pannon Vinersitas Szabadegyetem célja egy olyan szakmai platform biztosítása, amely hozzájárul, hogy a Kárpát-medence fiatal magyar borászai egymást segítve és egymástól tanulva érjenek el nemzetközi exportsikereket. Ehhez pedig az eseménynek köszönhetően már nem csak a természeti lehetőségek, de a szakmai háttér is biztosított. Bízom benne, hogy szabadegyetemünk hallgatói hamarosan a globális borkereskedelem, gasztronómia meghatározó szereplőivé válnak

 - mondta Csík László, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. ügyvezetője.

csik_laszlo_ced
Fotó:  CED

A szakmai előadásokat követően lehetőség nyílt a Kárpát-medence valamennyi területéről érkező borkülönlegességek kóstoltatására, nemzetközi borszakértőkkel, kereskedőkkel, valamint exportfejlesztési tanácsadókkal történő személyes konzultációra.

A covid-világjárvány másokhoz hasonlóan rendkívüli kihívások elé állította a borászatokat is. Egyik napról a másikra veszítettük el piacaink 50-100 százalékát. Ezt megélni és ez után talpra állni még a rutinos vállalkozóknak, termelőknek sem könnyű. Közösségimédia-felületek, webkereskedelem, online kóstolók, mindazon eszközök, amiknek hirtelen megnőtt a szerepe – a Pannon Vinersitas Szabadegyetem idei tematikájával igyekszünk ezekre fókuszálni, hogy a résztvevők jól használható, értékes tudást, ötleteket, valódi segítséget kapjanak az aktuális helyzettel való megbirkózáshoz. A Junibor szellemiségével összhangban a célunk most is egy olyan tudásalapú, támogató közösség kialakítása, amely a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését biztosítja.

– mondta Frittmann Péter, a Junibor – Fiatal Borászok Egyesületének elnöke.

frittmann_peter_junibor
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.