2021. október 14., 16:09

A Felvidék is képviseltette magát az OMÉK-on - KÉPEKKEL

A budapesti vadászati és természeti világkiállítás keretében rendezték meg az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt, ahol a Szlovákiai Agrárkamara standján a felvidéki gazdák és termelők között ezúttal kiemelt szerepet kaptak az ország keleti részében tevékenykedők.

omék
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely

A napokban zajlik Budapesten az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás. Az 1971-es budapesti vadászati világkiállítás 50. évfordulójának emléket állító rendezvénysorozat vadászati, horgászati és természetközeli témákkal, különféle konferenciákkal várja a látogatókat október 14-ig. A világkiállítás keretében rendezték meg az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK) is. A Kárpát-medence legnagyobb, kétévente megrendezett agrárgazdasági seregszemléjén magyarországi és külhoni vállalkozások is bemutatkozhattak.

A látogatók egyebek mellett a hungarikumokkal, a Kárpát-medence kincsei nevet viselő kistermelői vásár keretében helyi és kézműves termékekkel, élelmiszerekkel, borokkal és pálinkákkal ismerkedhettek meg, de néptáncegyüttesek, népi zenekarok fellépése és régi mesterségek bemutatói is színesítették a programot.       

A Felvidékről fellépett többek között Szarka Gyula és zenekara, a rozsnyói Sajó Banda, a debrődi Tüzikék éneklőcsoport, Szarka Zsuzsa pedig divatbemutatót tartott.

egy a természettel
Fotó:  Fábián Gergely
A felvidéki termékekkel is megismerkedhettek a látogatók

A Szlovákiai Agrárkamara már harmadik alkalommal van jelen az OMÉK-on saját standdal.

Patasi Ilona, a kamara elnöke elmondta,

a falugazdászok útján elsősorban azokat a gazdákat, termelőket vonták be, akik rendelkeznek bemutatható termékekkel

– ami az alaptermékek, mint búza, árpa, repce vagy kukorica esetében elég nehéz –, például hústermékeket, lisztet, tésztát, pékárut, olajat, bort, pálinkát, gyümölcsökből és zöldségekből, vagy mondjuk levendulából készült termékeket állítanak elő. Az ország régiói is képviseltetik magukat, a stand kiállítói között Királyhelmectől Pozsonypüspökiig lehetett találni termelőket.

– Bemutatjuk ezeket a termékeket, hogy a jelenlévők, illetve a Kárpát-medencei gazdaszervezetek, egyesületek tudjanak rólunk, arról, hogy nálunk mit termelünk, tenyésztünk, állítunk elő.

Az emberek megízlelhetik a régióinkra jellemző ízeket, hisz mindenki más módszerrel és technológiával dolgozik

– mondja Patasi Ilona hozzátéve, a kiállítás a kapcsolatépítés szempontjából is fontos.

Elősegíti, hogy baráti kapcsolatok alakuljanak ki, tapasztalatcsere jöhessen létre nemcsak a határ menti, hanem a távolabbi térségek gazdái között is.

OMÉG
Fotó:  Fábián Gergely
Hangsúlyos kelet-felvidéki jelenlét

A Szlovákiai Agrárkamara standján hangsúlyos szerepet kapott a kelet-szlovákiai régió.

Tudatosult mindenkiben, hogy kicsit nagyobb figyelmet kellene fordítani a keleti végekre is,

ezért felkértek engem, hogy szervezzünk ide több látnivalót a keleti térségből. Rövid idő alatt nagy érdeklődés mutatkozott – mondta az East is East kelet-felvidéki ernyőszervezet elnöke, Gergely Papp Adrianna, Debrőd polgármestere.

Hozzáfűzte, nemcsak a régió termékeit, de a környék természeti értékeit, látnivalóit is népszerűsítik.

Mint mondja, tapasztalata szerint ez iránt van érdeklődés a látogatók részéről, a kiállítók oldaláról pedig igény, így a jövőbe nézve elképzelhetőnek tartja, hogy akár saját standdal szerepeljenek a következő sereg-szemlén.

A kiállításon részt vett az S&A Design is, egy szádelői székhelyű családi vállalkozás, amelyet Kádár Attila és felsége, Szandra hívott életre alig egy évvel ezelőtt. Leginkább a Szádelői-völgyhöz köthető szuveníreket, ajándéktárgyakat, illetve szobrokat és különféle kézműves termékeket gyártanak. 

– Azért jöttünk, hogy bemutassuk a termékeinket, de egyúttal a vidéket is, a látogatók megismerjék a Felvidék ezen részét, a Gömör-Tornai Karsztot, a Szádelői-völgyet, a tornai várat, a görgői és az áji vízesést, Debrődöt, és még hosszan folytathatnánk a sort – mondja Attila.

Szandra hozzáteszi, első ízben állítanak ki az OMÉK-on, de korábban vendégként már járt a Hungexpón, akkor arról álmodott, milyen jó lenne egyszer kiállítóként jelen lenni, s most ez megvalósult.

Ez egy impozáns kiállítás, ahol rengeteg vállalkozó, kistermelő megfordul, remek kapcsolatokat lehet teremteni, és örömmel képviseljük a régiónkat, amire nagyon büszkék vagyunk és amit nagyon szeretünk.

Fantasztikus visszajelzéseket kaptunk, örülünk, hogy be tudjuk mutatni a térséget, és reméljük, hogy két év múlva sokkal nagyobb számban és sokkal színesebben képviseltetheti magát a régiónk.  

Megjelent a Magyar7 2021/41. számában.

2021_10_08_egy-a-termeszettel_01_foto_fabian-gergely
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!