2021. július 8., 16:47

Veres János-díj: a honismeret és irodalom jegyében

Első alkalommal került átadásra idén a Veres János-díj, amellyel a gömöri régió, azon belül is a rimaszombati és tornaljai magyar iskolák aktív és tehetséges diákjait jutalmazza a költő családja, akik egyben Veres János irodalmi hagyatékának is őrzői.

veres jános
Veres János
Fotó: Magyar7

Az iskolaév végén a Tompa Mihály Református Gimnáziumban megtartott díjátadón Vörös Attila, a költő fia köszöntötte az egybegyűlteket, a díjazott diákokat, valamint a pedagógusokat és a gimnázium igazgatónőjét. A rövid ünnepséget Páko Mária nyitotta meg egy megzenésített Veres János verssel, majd Sárközi Angelo, illetve Pataky András szavalt el egy verset a költőtől.

Vörös felidézte, hogy tavaly Tornalján és Rimaszombatban is színes műsorfolyammal, illetve kiállítással emlékeztek Veres János születésének 90. évfordulójára. Akkor határozták el, hogy egy díjat hoznak létre azon diákok számára, akik nemcsak jó előmenetelüknek, hanem aktivitásuknak, irodalmi és honismereti tevékenységüknek, versenyeken való részvételüknek és eredményeiknek köszönhetően az egyes iskolák tantestületének javaslatára elismerésben részesülhetnek.

A tavalyi díjátadó a járványügyi helyzet miatt elmaradt, idén viszont négy iskola egy-egy diákja már átvehette a Nagyferenc Katalin képzőművész által elkészített emlékplakettet, amelyhez könyvutalvány és egy üdülési utalvány is jár.

A 2020/2021-es tanévben Bohus Edina, a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola, Kocsis Anna Viktória, a Tompa Mihály Református Gimnázium, Sárközi Angelo, a Magyar Tannyelvű Speciális Alapiskola, valamint Kalydy Boróka, a tornaljai Kazinczy Ferenc Alapiskola diákja részesült a díjban.

veres jános díj
A díjazottak
Fotó:  Magyar7

Vörös Attila elmondta, hogy az elismeréseket minden évben szeretnék kiosztani, s a jövőben két további oktatási intézmény tanulói, így a Műszaki, Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola, valamint az Ivan Krasko Gimnázium magyar diákjai számára is szeretnék megadni a lehetőséget a bizonyításra.

Édesapám azontúl, hogy egy irodalomszerető ember volt, rengeteget kirándult, nagy lokálpatrióta hírében állt, a vidéket kiválóan ismerte. Ezért is gondoltunk arra, hogy maga a díj is két részből fog állni.

Egy könyvutalvány, amely szabadon felhasználható, illetve egy üdülési utalvány, amelynek segítségével azt szeretnénk elérni, hogy a mostani generáció is jobban megismerje ne csak a horvát tengerpartot, hanem szűkebb pátriánkat, Gömört. Idén tehát Várhosszúréten, Rimakokaván és a medvesaljai Pogányvár Panzióban biztosítunk szálláslehetőséget két fő részére egy kirándulással egybekötött hétvégére – részletezte Vörös.

A család tervei között szerepel egy válogatott verseskötet és egy megzenésített verseket tartalmazó hangoskönyv kiadása, amelyek remélhetőleg a következő átadóra már elkészülnek, s így majd azok is a díj részei lesznek.

Megjelent a Magyar7 2021/27. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.