Új tárlat Füleken: Tűzben született szépség

Szvorák Emese 2018. szeptember 22., 11:47

Szeptember 21-én a füleki vár Bebek-tornyában nyílt meg a „Tűzben született szépség” c. tárlat. A kiállítást Mgr. Kautman Ján, valamint Dr. habil Veres László egyetemi magántanár és nyugalmazott megyei múzeumigazgató nyitotta meg, valamint fellépett a Foncsik Énekegyüttes is.

Fotó: Szvorák Emese

A Füleki Vármúzeum szezonzáró kiállítása, mely az Európai Kulturális Örökség Napjai nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódott, ezúttal az egykori Felső-Magyarország területén működő üveghuták termékeit mutatja be a 18. század végétől egészen a 20. század elejéig, különös tekintettel a nógrádi üvegműhelyekre. A tárlat Ladóczki Vilmos magyarországi magángyűjtő egyedi válogatását tárja a látogatók elé, aki Heves, Borsod és Zemplén hutáinak termékei mellett a mai országhatáron túli, északibb vármegyék – Gömör, Nógrád, Zólyom, Nyitra és Trencsén – egykori hutáiból származó, tárgyi emlékanyag gyűjtésére vállalkozott.

Fotó: Szvorák Emese

„Ebben az időszakban az üveghuták nem csak mindennapi üvegeket gyártottak- tárolóedényeket, ivóedényeket-, de különböző érdekességeket is. Ezen a kiállításon találhatók olyan egyedi tárgyak, amelyek lehet, hogy más magángyűjteményében, vagy múzeum gyűjteményében elő sem fordulnak”- nyilatkozta Titton Viktória, a Füleki Vármúzeum igazgatója. Ladóczki Vilmos gyűjteménye a legjelentősebb Kárpát-medencei magángyűjtemények közé tartozik. Felső- Magyarország szintjén pedig a legteljesebb kollekciót tartalmazza. „Szinte nincs olyan üveghuta vagy üveggyár Észak-Magyarországon, amelynek a termékeit itt nem találnánk meg. Ötféle termék volt az üveggyárakban, ez mind képviselteti magát. Így az ablaküveg, a tárolóüvegek, az ivóedények, a különleges rendeltetésű üvegek, vagy a szakrális üvegek csoportjai. Véleményem szerint a legértékesebb a tárolóüvegedény anyag, amely alatt érteni kell a palackokat, a legrégebbi tokaji borospalackokat megtaláljuk itt, a pincetokba való palackokat. A pincetok rekeszekre osztott fedeles láda volt, melyekbe hasábtestű, borral megtöltött üvegeket tettek, így indult útnak a gazda. Amilyen módos volt, aszerint díszítette az üveget. A szegénynek csak egy egyszerű, színtelen áttetszőre futotta, a gazdagnak színesen festett, vagy éppen a nevével, évszámmal gravírozott felületű üvege volt. Volt, akinek csak fából készült a láda, volt, akinek kecskebőrrel bevonva kovácsoltvas pántokkal volt ellátva”- magyarázta Dr. habil Veres László, egyetemi magántanár, nyugalmazott megyei múzeumigazgató.

Fotó: Szvorák Emese

„Régen egy-egy háztartásban 300-400 üvegedény is volt, ma már ezeket felváltotta a műanyag”- tette hozzá Veres László. A több mint ezer darabos Ladóczki-féle gyűjtemény nagy részét az egyszerű parasztemberek által használt tároló- és ivóedények alkotják. Bár kisebbik hányadát képezik az ún. vegyes használatú és különleges rendeltetésű üvegek, köztük igen szép, ritkaságszámba menő darabok is találhatók. „A hordóüveg, amit nagyon kiemelnék, Felvidékről származik. A ritkasági foka olyan, hogy nem található még múzeumokban sem. Maga a forma, és az, hogy a 17. századból való, az sem mellékes ennél a tárgynál. Aztán vannak a pincetokba való üvegek, van egy kis tréfás üveg, amin egy róka ül, az is nagyon ritka, és inkább nemesi családoknak volt ilyen üvege. És, ami másik szenzáció a patikaüvegekből egy gyógytárdi üveg, ami Csontváry Kosztka Tivadar gácsi gyógytárából van”- mutatta becses kincseit Ladóczki Vilmos, magángyűjtő. De láthatók még magyar címeres poharak az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből, calzedon üvegek, tejüveg, cumisüveg, amelyek szintén ritkaságszámba mennek.

Képgalériánk:
Fotó: Szvorák Emese

A megnyitó során Ádám Sándor egy újabb különlegességet ajándékozott Vilmosnak. „Ez egy sajtbúra, amely valószínűleg a 19. század első feléből származik és feltehetően katalinhutai”- közölte Vilmos, hozzátéve: sok értékes üveget kap adományként. A gyűjtemény egyes darabjai, melyek egyszerűségükben szinte önálló művészi alkotások, azt bizonyítják, hogy a magyar üvegművesség az európaitól független, egyéni formavilágot teremtett az említett korszakban. A kiállítás kiegészítő részét képezik a Mgr. Kautman Ján üveggyűjtő kollekciójából származó üvegek fotói. Az egyedi gyűjtemény 2018. november 15-ig tekinthető meg. A Vármúzeum vezetése reméli, hogy a tavalyi 28 ezres látogatói számot sikerül túlszárnyalni, és elérni a bűvös harmincezres határt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS