2019. március 4., 20:29

Tudós zseni vagy szemfényvesztő? Kempelen Farkas Kassán

Kempelen Farkas tudós, feltaláló, polihisztor életét és munkásságát mutatja be a napokban megnyílt, Kempelen Farkas – A pozsonyi Da Vinci című kiállítás, amely a kassai Szlovák Műszaki Múzeumban tekinthető meg június 30-ig.

Kempelen Farkas sakkgépe
Galéria
+2 kép a galériában

A tárlaton egyebek mellett a pozsonyi születésű polihisztor híres találmányainak, például a Török nevű sakkozógépének, beszélőgépének vagy gőzturbinájának a modellje látható.

„Kempelen története olyan különleges és lenyűgöző, hogy úgy döntöttem, megosztom a világgal. Elkészíttettem azoknak a találmányoknak a modelljét, amelyekről fennmaradt valamilyen kép vagy dokumentáció. A kiállítással azt szerettem volna bemutatni, hogy a híre ellenére Kempelen nem egy sarlatán, hanem a felvilágosodás korának nemzetközi jelentőségű személyisége volt” – mondta Andrej Groll, a kiállítás tervezője, a Kempelenopolis Polgári Társulás munkatársa.

Az idén van a 250 éves évfordulója annak, hogy Kempelen megalkotta a Törököt, amellyel Mária Terézia elkápráztatása volt a célja. A sakkozógép, amelynek működését később azzal magyarázták, hogy egy ember volt benne elrejtve, 1854-ben az Egyesült Államokban elégett. A kassai kiállításra ellátogatók egy részlegesen működő másolatot tekinthetnek meg, valamint egy videót, amely bemutatja működését.

A feltaláló többi találmánya méltatlanul a Török árnyékába került. „Több területen is Kempelené az elsőség – övé az első gőzturbina-szabadalom, az első beszélőgép vagy az első használható, vakok számára készült nyomtató” – sorolta Groll.

A múzeum látogatói azt is megtudhatják, hogyan oldotta meg Kempelen a pozsonyi vár vízellátását, hogyan tervezett pontonhidat a Dunára, liftet a szolnoki sóbányába vagy mozgatható ágyat a beteg Mária Teréziának. Kempelen ezen kívül verseket és színműveket is írt, kiváló rajzoló és rézmetsző volt, ezért a Bécsi Képzőművészeti Akadémia tiszteletbeli tagjává választotta.

Ján Melich, a múzeum igazgatóhelyettese elmondta, hogy a június 30-ig megtekinthető kiállításhoz kísérőrendezvények is kapcsolódnak. Minden szombaton és vasárnap kommentált tárlatvezetést tartanak, alap- és középiskolás csoportoknak, valamint a nyilvánosságnak. „A kassai sakk-klubbal együttműködve pedig minden hónap utolsó vasárnapján, 15.00 órakor szimultán sakkbajnokságot rendezünk” – mondta.

A Kempelenről szóló kiállítás tavaly a Pozsonyi Közlekedési Múzeumban volt látható. A kassai tárlat egy új elemmel bővült, mégpedig a feltaláló híres könyvének, Az emberi beszéd mechanizmusának az első, 1791-es francia kiadásával.

Kempelen Farkas sakkgépe
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.