2024. február 23., 20:13

Történelemóra

A napokban jelent meg František Pláteník könyve Babos Lászlóról, a meghurcolt és méltatlanul elfeledett felvidéki magyar költő életéről és munkásságáról.

Kulturális ajánló
Fotó: A szerző felvétele

A vágkirályfai származású költő a 20. század ötvenes éveiben költőként, műfordítóként és újságíróként tevékenykedett, és egyike volt az akkori Csehszlovákiában élő kevés magyar értelmiségieknek, akik már az ’56-os magyar forradalom első napjaiban nyíltan a felkelők oldalára álltak. Legjelentősebb verseiben, a Történelemórában és Az új magyar zsoltárban bátran beszélt azokról az eseményekről, amelyek a magyar nép felkelése során történtek.

Elítélte az oroszokkal együttműködő Kádár-kormányt, amely a népfelkelést csak az országba bevonuló szovjet csapatok segítségével tudta vérbe fojtani.

Babost természetesen a rendszer kellőképpen meg is büntette. Ezekről a viszontagságos időkről, kiállásainkról, illetve meghunyászkodásainkról is szól ez a könyv, ami azért is figyelemre méltó, mert a felvidéki magyar értelmiség ’56-os forradalomhoz való viszonyulásáról nem sokat tudunk. 

Megjelent a Magyar7 2024/7. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.