2021. június 12., 18:35

Szent Péter esernyője alatt

2021. május 29-én ünnepélyes keretek között nyílt meg a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma égisze alá tartozó szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékház új állandó kiállítása.

szklabonya
Fotó: Magyar7

Mikszáth Kálmán egyik leghíresebb művére, a Légrády Testvéreknél 1895-ben kiadott Szent Péter esernyője című regényére utalva a Szent Péter esernyője alatt címet kapott, megújult Mikszáth-kiállítás központi témája a szülőföld szeretete és a palócoktól kapott sok-sok ihlet, ami megalapozta Mikszáth írói munkásságát. Az előző tárlat anyaga 2006 óta volt megtekinthető, így – közel tizenöt év elteltével – már időszerű volt a megújítása.

Kétnyelvű falu volt

A Mikszáth Kálmán Emlékház az író szülőfalujában, a mintegy kilencszáz főt számláló, ma már színszlováknak mondható Szklabonyán található. Mikszáth 1853-tól, több mint húsz éven keresztül ebben a községben élt; tíz évet a jelenleg emlékházként működő ingatlanban töltött.

Életében Szklabonya kétnyelvű falu volt; a magyar mellett a szlovák kultúrát is jól ismerő író több művében e gazdagság és színesség is megjelenik. Az új tárlatanyag ezt igyekszik érzékeltetni.

A koronavírus-járvány miatt a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és annak tagintézményei, így a Mikszáth Kálmán Emlékház is több hónapra bezártak.

– Ezt az időszakot az épület és a kiállítás felújítására használtuk ki – fogalmazta meg Jarábik Gabriella igazgatónő. – 2020-ban a szklabonyai emlékházban szerettünk volna megemlékezni Mikszáth Kálmán halálának a 110. évfordulójáról. Az emlékünnepség sajnos elmaradt, az épület azonban a renoválási munkálatoknak köszönhetően 2020 nyarán már új külsővel tudta fogadni a látogatókat, 2021-ben pedig egy új kiállítással nyitottuk meg ismét.

Jelentős az emlékhelyek sorában

Az emlékház működtetését 2003-tól A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma biztosítja. A szklabonyai Mikszáth-ház – csakúgy, mint az alsósztregovai Madách-kastély és a kassai Márai Sándor Emlékkiállítás – vitathatatlanul

jelentős helyet foglal el az irodalmi emlékhelyek sorában, nemcsak szlovákiai viszonylatban, hanem az egyetemes magyar irodalmi muzeológia szempontjából is.

A kiállítás felújítását a módosult közönségérdeklődés mellett a szakmai megújulás igénye is szükségessé tette. A szklabonyai ház jelentősége, egyedisége abból adódik, hogy az író itt élte át élete legfogékonyabb időszakát, itt gyűjtötte össze azt a rengeteg élményt, amely később szinte kiapadhatatlan forrása lett írásainak. E ház, az egykori családi miliő hangulata az a többlet, ami sehol máshol nem található, s a kiállítást sajátosan egyedivé teszi.

szklabonya
Fotó:  Magyar7
A megéledő történetek

A felújítást a három kurátor, Praznovszky Mihály, Kovács Anna és Jarábik Gabriella kutatómunkája előzte meg. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának, illetve más szlovákiai múzeumoknak a gyűjteményéből származó műtárgyak mellett magyarországi intézmények fotódokumentumai is kiállításra kerültek.

A szerzők a felújítási koncepcióba nemcsak az emlékházat, hanem a faluban található hét autentikus helyet is bevonták,

amelyek szorosan kötődnek Mikszáth A jó palócok című kötetében leírt történeteihez. Barangolhatunk a Szent Vendel-kápolnánál, ahol a régió egykori híres betyárja, Krúdy Kálmán egy alkalommal váltságdíjat kért, hogy messzire szökhessen a báró elcsábított kedvesével és a pénzével, de meglátogathatjuk Mikszáth írásainak gyakori színhelyét, a szklabonyai kovácsműhely egykori épületét is.

Ez a hely varázserővel hatott az író gyermekkori élményeire. Kisfiúként szívesen hallgatta a felnőttek beszédét, mert ott mindig meg lehetett tudni valami érdekeset. A helyi temetőben nyugszanak Mikszáth szülei, Mikszáth (Mixádt) János és Veres Mária, de ide temették 1867-ben a tüdőgyulladásban elhunyt kishúgát, az akkor mindössze 16 éves Mariskát is.

Örömmel fogadják az iskolásokat

A kiállítás látványterve, a grafika és a kivitelezés a dunaszerdahelyi TRIKK és a MNUCreative stúdiók munkatársainak, a vizuális megjelenésért felelős Gocoň Lászlónak és Németh Gergelynek, az audiovizuális tartalmakért felelős Tarr Kálmánnak, valamint az installációk tervezéséért és elkészítéséért felelős Németh Zoltánnak a munkáját dicséri. Az alkotócsapat a megjelenő vizualitásban a grafika, az interaktív elemek és a kiállítási segédanyagok segítségével a játékosságra, a színességre és az áttekinthetőségre helyezte a hangsúlyt.

A felújítás állami költségvetésből, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága jóvoltából valósulhatott meg.

Az emlékházban örömmel fogadják a tágabb régió iskolásait is, akik a tárlat megismerése után korabeli játékokkal szórakozhatnak, s a tápiógyörgyei Patkós Stúdió jóvoltából bábszínházi előadás részeseivé is válhatnak, felidézve A néhai bárányból ismert Cukri történetét.

„Ellenállhatatlanul visz magával lelkem a szűk utcákon keresztül sorba az ismerősökhöz. Ezekhez a derék eredeti emberekhez, kik nélkül a mi falunk talán nem is volna olyan nagyon, nagyon szép” – írja Mikszáth Az igazi humoristák című művében. S hogy valóban ilyen szép-e Mikszáthfalva, ki-ki döntse el saját maga, meglátogatva a Nagykürtösi járásban ezt a települést. Mi is erre biztatjuk olvasóinkat.    

Megjelent a Magyar7 2021/23. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.