lapajánló
Gyorsuló uszonyok, a megújulás feltételei és a hazatérő Esterházy leszármazottak
Magyar7 - 36. száma
2024. június 22., 19:15

Szenczi Molnár Albert idézése

A 2024-es magyar vonatkozású évfordulók közül kiemelkedik Szenczi Molnár Albert egyházi író, zsoltárfordító, protestáns szellemiségű könyvek szerkesztője és kiadója születésének 450. évfordulója.

 

Magyaroknak magyarul - könyv - címlap
Fotó: Lacza Tihamér - reprofoto

Szülővárosában, Szencen 1966 óta rendezik meg a Szenczi Molnár Albert Napokat. Volt néhány év kihagyás, de 1990-ben már a huszadikra került sor és ebből az alkalomból a Csemadok Pozsony-vidéki Járási Bizottsága Görföl Jenő szerkesztésében megjelentette a Magyaroknak magyarul című „könyvecskét”.

Ebben Szenczi Molnár Albertet méltató írások, Zalabai Zsigmond – később, 1993-ban, vaskosabb könyv formájában is kiadott – Szorgos adósa vagyok hazámnak című szövege (amely Szenczi Molnár afféle fiktív önélet-írása), Vojtek László a kezdetekre visszaemlékező vallomása vagy Lehel Zsolt helytörténeti összefoglalója is helyet kapott. A jubileumi esztendőben egyébként már az 55. Szenczi Molnár Napokra készülnek.

 

Az írás megjelent a Magyar7 2024/25. számában.

 

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.