2018. augusztus 13., 14:18

Sokan ellátogattak az I. Csetnek-völgyi népzenei fesztiválra

Első alkalommal rendezték meg Kuntapolcán a Csetnek-völgyi népzenei fesztivált. A szervező Partocska Polgári Társulás hagyományaink, kultúránk megőrizését és továbbvitelét tűzte ki célul.

img_8080.jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

A rendezvényt – amelyet a Véniskolának nevezett téren, a „falu két legfontosabb színhelye, a templom és a kocsma között” tartottak meg – Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor fő szervezője nyitotta meg. Úgy fogalmazott, egy olyan hagyományteremtő rendezvény első mozzanatainak vagyunk tanúi, amely kulcsfontosságú jövőnk, közösségünk megmaradása szempontjából.

„Átéltem ezt már néhányszor, hisz több intézmény alapításánál jelen voltam. Ilyen volt a reménytelennek tűnő Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom alapítása. Azért hozom ezt föl példának, mert lehet, hogy annak idején a lelkünk mélyén magunk se hittük, hogy működni fog. Kilenc évvel ezelőtt, amikor ketten a párkányi vasútállomáson a hivatalos szlovák nyelvű konferálás után egy hordozható megafonban elmondtuk magyar nyelven, hogy milyen vonat érkezik és indul, nem gondoltuk, hogy három évvel később 15 ezren leszünk a facebookos csoportban, Felvidék minden pontjáról, vallási és politikai hovatartozástól függetlenül a magyar közösségek mellénk állnak. Ma már a vasútállomásokon vannak magyar feliratok, 60-70 éves elmaradás lett ezzel pótolva. Azt hiszem, hogy elértünk egy kis közösségi sikert. Nagyon fontos ez a mai világban, egy olyan élettérben, ahol lassan már 30 év demokrácia azt hozta el, hogy elfogyunk, kivérzünk, az elmúlt 20 év alatt közösségünk 108 ezerrel fogyott, s naponta 15-tel van kevesebb magyar Szlovákiában. Ez egy tömött padsor a templomban, manapság már egy nagy osztály, egy faluban egy kisebb utca. Itt már nincs idő a csüggedésre, az önsorsrontásra vagy a szomorkodásra, már csak és kizárólag az építkezésre maradt idő, ha szeretnénk még önmagunkat megmenteni” – jelentette ki Orosz Örs.

A Csetnek-patak völgyének első népzenei fesztiválján gazdag program várta a látogatókat. Fellépett a Bíborka népdalkör, a Varjos zenekar, Máté Adriena, a Paskova dance tánccsoport, a Berkő éneklőcsoport és a Borostyán néptáncegyüttes, valamint a helyi templomban koncertet adott a kassai VOCES énekegyüttes. A szervezők kísérőprogramokról is gondoskodtak, az érdeklődők kipróbálhatták az íjászatot, a legkisebbekre pedig arcfestés várt. A műsort követően mindenkit várt a táncház a Borostyán néptáncegyüttes táncosaival.

Van igény a kultúrára

Simon Bódis Enikő, a Partocska Polgári Társulás elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy a hagyományteremtő szándékkal megrendezett fesztiválon száznál több fellépő szerepelt. Hozzátette, nagyon jók a visszhangok, öröm látni a mosolyt az emberek arcán. „Újra bebizonyosodott, igény van a minőségi kultúrára. A Partocska PT pedig nem hajlandó alább adni” – fogalmazott. Hangsúlyozta, közösségformáló akciók nélkül gazdasági fejlődés sem várható. „Át kell, hogy érezzék, a falu a miénk, mindannyiunké, együtt alakítjuk” – húzta alá, egyúttal köszönetet mondott a helyi önkormányzatnak a támogatásért, valamint örömét fejezte ki, hogy szomszéd faluból, Páskaházáról is érkeztek nézők. Végezetül Simon Bódis Enikő közölte, folytatják a már megkezdett munkát. „Megyünk tovább az úton, hisz a tarisznyánk teli van hittel, bizalommal. Az akadályoknak pedig külön örülünk, hisz szeretjük legyőzni őket” – fűzte hozzá.

Keresik az együttműködés lehetőségeit

Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor fő szervezője lapunknak nyilatkozva elmondta, a régióban keresik az együttműködés lehetőségeit. „Nagyon fontos, hogy otthon legyünk a hazánkban, ha még ilyen furcsa nyúlvány is ez az ötszáz kilométeres sáv, ami valahol csak egy-egy község széles. Együtt kell húznunk, hogy valamire vigye ez a régió. Természetesen itt, a kisrégióban keressük az együttműködés lehetőségeit, hiszen vannak turisztikai terveink” – mondta. Hozzátette, nagyra értékeli, hogy a szervezők I. Csetnek-völgyi népzenei fesztiválként hirdették meg a rendezvényt, mintegy előjelezve, hogy lesz folytatás. „Tehát hosszú távú munkára készülnek. A mai világban minden, ami épülő, a mi kontextusunkban, a felvidéki magyarság kontextusában nagyon megbecsülendő dolog” – hangsúlyozta Orosz Örs.

Fotó:  Fábián Gergő

img_8080.jpg
+39 kép a galériában
Megosztás
Címkék