2018. augusztus 25., 10:31

Placido Domingo, a rekorder sztártenor

A salzburgi fesztiválon ünnepelte csütörtökön Placido Domingo spanyol sztártenor pályafutása 150. szerepét Bizet Gyöngyhalászok című operájának koncertváltozatában.

Placido Domingo
Fotó: TASR

A nagyszerű tenor, Enrico Caruso életében 60 szerepet, a legendás díva, Maria Callas mintegy ötvenet, Renée Fleming, napjaink sztárszopránja pedig eddig 55 szerepet énekelt. Placido Domingo tehát 150 szerepével abszolút rekordot állított fel az opera világában.

„Ha az ember végignéz a műfaj történetének énekesein, magáért beszél. Ha van óriás ebben az ágazatban, akkor az minden kétséget kizáróan Placido Domingo” - jelentette ki Joseph Volpe, a New York-i Metropolitan Opera korábbi vezérigazgatója.

A 77 éves Domingo az elmúlt hat évtizedben több mint 3600-szor lépett fel, száznál is több albumot jelentetett meg, és kilenc Grammy-díjat kapott.

A népszerű három tenor egyike, aki olyan sorozatokban is megjelent, mint a Simpson család vagy a Szezám utca.

Repertoárját folyamatosan bővíti, hangjának változásával újabb szerepeket játszik, de zenekari igazgatóként és kulturális menedzserként is elismerést vívott ki.

A salzburgi közönség csütörtökön hatalmas tapssal köszöntötte a művészt, aki Zurga szerepét énekelte a Gyöngyhalászokból.

„Boldoggá teszi, hogy még mindig új szerepet játszhat ebben a korban” - mondta el Domingo szóvivője pénteken az osztrák médiának. Hozzáfűzte, hogy a művész még nagyon sok dolgot tervez, és „amíg jól énekel, nincs rá oka, hogy abbahagyja”.

Helga Rabl-Stadler, a salzburgi fesztivál elnöke ugyancsak elragadtatottan beszélt Domingo pályafutásáról: „Egyszerűen ő a legjobb és emberi értelemben is”. Mint mondta, nagy szerencse, hogy Domingo éppen Salzburgban énekelte 150. szerepét.

Domingo csak a bécsi operaházban 253 alkalommal, ebből 13-szor premieren, lépett fel énekesként vagy karmesterként, összesen félmillió néző előtt és 85 órányi tapsot aratva.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.