2019. január 17., 14:12

Mikszáth Kálmánra emlékeznek Szklabonyán és Rimaszombatban

1847. január 16-án született Mikszáth Kálmán író-publicista, a dualizmus kritikai realista irányzatának egyik legjelentősebb képviselője. Születésének 172. évfordulója alkalmából szerdán koszorúzással emlékeztek rá Rimaszombatban, csütörtökön pedig szülőfalujában, Szklabonyán tartanak ünnepi megemlékezést.

201701161557430.mikszath.jpg
Galéria
+2 kép a galériában

Rimaszombatban a Pósa Lajos Társaság az egykori Egyesült Protestáns Gimnázium épületénél emlékezett, melynek egykor Mikszáth Kálmán is diákja volt. "Koszorút helyeztünk el a tavaly avatott emléktáblánál, remélve, hogy ezzel hagyományt teremtünk és követőkre találunk" - írta közösségi oldalán Pósa Judit, a társaság elnöke. 

Fotó:  Gecse Attila

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya társszervezésében

január 17-én, csütörtökön 14.30 kezdettel szervezi meg az író születésének 172. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezését a szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékházban.

Az eseményen üdvözlő beszédet mond Marta Kálovcová és Jarábik Gabriella. Praznovszky Mihály pedig egy kiselőadás keretében mutatja be Betyáros Mikszáth, avagy egy különleges kisregény az író életművében című művét. A műsorban közreműködik még Németh Zita, Híves István valamint az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola növendékei.

201701161557430.mikszath.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.