lapajánló
Sodródó magyar szavazók, a 30 ezüst ára és a lélek csillanása
Magyar7 - 17. száma
2023. december 13., 12:35

Mailáth György országbíró nyúlvadászaton

A történelmi Magyarországon évszázadokon át a harmadik legfontosabb világi tisztség az országbíró volt, aki az országgyűlésen a nádort is helyettesítette. Az 1867-es kiegyezés után azonban ez már csak puszta cím lett, és 1867–1883 között Mailáth György (1818–1883) töltötte be. Mailáth édesapja, id. Mailáth György (1786–1861) is országbíró volt, mégpedig 1839–1848 között, ezt követően a poszt 1860-ig betöltetlen maradt.

majlath_gyorgy_orszagbiro
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

Fia Pozsonyban született és befejezve jogi tanulmányait különböző megyei hivatalokban vállalt munkát. 1840-ben Baranya vármegye első alispánja lett. Három évvel később, 25 évesen követként ott volt az országgyűlésen és a reformok támogatójaként hívta fel magára a figyelmet, egyebek között kiállt a nemesek adókötelezettsége mellett. 1847-ben Baranya főispánjává nevezték ki, viszont az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc idején távol maradt a közélettől és visszavonult a birtokára.

A Bach-korszak bukását követően, 1860-ban az uralkodó Magyarország tárnokává nevezte ki. A Habsburg Birodalom alá tartozó országok alkotmányos alapokon történő működését szabályozó októberi diploma megalkotásában is közreműködött. Az 1867-es kiegyezést követően lett országbíró. A kortársak, illetve rájuk hivatkozva később a mindenre kíváncsi tollforgatók feljegyeztek néhány vele kapcsolatos történetet.

Egy alkalommal hajóval – mivel még nem épült vasút – utazott Pécsről Pest-Budára. A fedélzeten összetalálkozott egy baranyai nemesúrral, aki már értesült Mailáth országbírói kinevezéséről, ezért rá is kérdezett: „Kegyelmes uram, mi újság a nagypolitikában?” Mire ezt a választ kapta: „Még nem tudom. Nem olvastam az újságokat.”

Mailáth sok nagy úrtól abban is különbözött, hogy nem volt éppen „sikeres” vadász, talán rövidlátó szeme miatt nem tudott pontosan célozni. Egy alkalommal baranyai ismerősei nyúlvadászatra hívták meg. A hajtók egyszerű parasztemberek voltak és igyekeztek hasznos munkát végezni, ennek köszönhetően sok nyúl került terítékre. Ám ezek közül egyet sem Mailáth lőtt le, ami már feltűnt a hajtóknak is. Egyikük vette a bátorságot és megszólította Mailáthot: „Kegyelmes uram, egy húszasért kiállhatok nyúlnak!”

A legutolsó vele kapcsolatos történetet azonban nem az anekdoták szerzői vetették papírra, hanem a rendőrségi fogalmazók. Mailáth Györgyöt ugyanis 1883. március 29-én éjjel, budai lakásában meggyilkolták. A boncolás során kiderült, hogy halálát fulladás okozta, azaz megfojtották, de a vizsgálat vagy 30 külsérelmi nyomot és belső sérüléseket is kimutatott a holttesten. Ebből arra következtettek, hogy idős kora ellenére keményen védekezett. Mailáth halálát az inasa, Berecz János jelentette be a rendőrségen, de hamarosan gyanús lett, miután két esetben is eltérően adta elő a történetet.

A nyomozás során kiderült, hogy ő adta a tippet két további bűntársának: Spanga Pálnak és Pitéli Oláh Mihálynak. Egyértelmű volt, hogy rablógyilkosság történt, de az is feltűnt – és ez Berecz bűnrészességére utalt –, hogy a tettesek szinte biztosra mentek, nem kellett felforgatni a szobákat, hogy rátaláljanak az értékekre. Spanga, amint hírét vette, hogy keresik, eltűnt a fővárosból, végül egy héttel később egy pozsonyi bordélyban találtak rá. Pitéli is gyorsan kézre került.

A bíróság 1883. október 6-án (az időpont enyhén szólva morbidnak is tűnhet, hiszen 34 évvel korábban épp ezen napon végezték ki az aradi vértanúkat) halálra ítélte őket, és 1884. február 23-án az akasztófán végezték. Volt még néhány további gyanúsított is, ők azonban csak orgazdák voltak. Mailáth házának portását, aki részegen aludt, amikor a tettesek behatoltak a lakásba, ezért semmit nem hallott, szabadlábra helyezték.

Megjelent a Magyar7 2023/49. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.