2019. december 14., 20:02

Magyar Örökség-díjat kapott a Szőttes

Magyar Örökség-díjat vehetett át 2019. december 14-én Budapesten a pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, amelynek hiteles hagyományőrzését ismerték el a díjjal.

Magyar Örökség-díjat kapott a Szőttes
Galéria
+10 kép a galériában
A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes
Fotó: Fábián Gergely

A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében tartott rendezvényen ezúttal is hét díjat adtak át. A Szőttes mellett Magyar Örökség lett a Hódi házaspár nemzetszolgálata, a Magyar Néprajzi Társaság kultúraőrző tevékenysége, Czencz József dokumentarista filmművészete, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség diáksportot ösztönző tevékenysége, a Roska család keresztény hitből fakadó, tudományt és művészetet gazdagító életpéldája, valamint Bari Károly költészete és cigány kultúrát feltáró munkássága.

A Szőttes a hiteles hagyományőrzés miatt került be a díjazottak nevét őrző, ún. Aranykönyvbe.

Laudációjában Takács András néptánckutató úgy fogalmazott, az immár 50 éve működő Szőttes Kamara Néptáncegyüttes a felvidéki magyar néptáncmozgalom egyik kiváló képviselője, mindenkori példamutató iránymeghatározója.

A Szőttes a hagyományok feltárása mellett a színpadi feldolgozás hogyanjára is megadta a választ. Tevékenységével, egy-egy tájegységet átfogóan bemutató műsoraival eredményesen hozzájárult a felvidéki néprajzi tájegységek népi hagyományainak alaposabb megismeréséhez”

– mondta.

Takács beszéde végén megemlékezett Reicher Gellértről, a Szőttes áprilisban, autóbalesetben elhunyt szervezőtitkáráról. „Az együttes élni akarása mellett Gellért munkabírása, ügyszeretete volt a minden nehézségeken átvezető erő. Szellemiségében ma is közöttünk van” – fogalmazott Takács András.

A Magyar Örökség-díj 1995-ben jött létre Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára. Azoknak a személyeknek, intézményeknek, csoportoknak adományozzák, akik és amelyek tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.
Magyar Örökség-díjat kapott a Szőttes
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.