2023. április 20., 11:55

Kárpátalja magyarsága

Dupka György, a kárpátaljai magyarság egyik legalaposabb kutatója, kéttucatnyi könyv írója, összeállítója és kiadója, egy szóval: mindenese (mellesleg költő és kultúraszervező is).

kárpátalja
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

Még 2000-ben jelentette meg a szóban forgó könyvet, amely minden fontos adatot közöl a Kárpátalján élő honfitársainkról, a magyarok lakta településekről, oktatási és művelődési intézményeiről, irodalmi, kulturális és tudományos életéről, felekezeti megoszlásáról és néprajzáról.

Sajnos a mostani háborús helyzetben a könyvet lapozgatva az ember nem tud szabadulni a kínzó kérdéstől, hogy mindabból, amit ez a közel 180 ezer fős, málenkij robottal sújtott, sokat szenvedett közösség létrehozott, vajon mi maradt meg, és hogyan alakulhat a sorsa a jövőben.

És minderről hogyan gondolkodnak azok a kárpátaljai magyar értelmiségiek, akik egész életüket e közösség szolgálatának szentelték?

Megjelent a Magyar7 2023/16. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.