Ipolyságra ért a felvidéki kézművesek kiállítása

Kaszmán Zoltán 2019. március 08., 18:19

A nagy sikerű Magyar kézművesség a Felvidéken 2018 nevű kiállításnak 2019. március 7-e és április 5-e között az ipolysági Simonyi Lajos Galéria ad otthont.

Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

Fülek, Pográny és Szepsi után Ipolyság a negyedik helyszíne a szlovákiai magyar kézművesek alkotásaiból álló vándorkiállításnak. A Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség és a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia még 2018 áprilisában hirdette meg pályázatát, ami – elsősorban az alkotásra serkentés céljával – egy országos kézműves kiállításon való részvételre buzdította a kiírás feltételeivel egyetértő hazai amatőr alkotókat. Tették ezt a szakmai tanácsadás és segítségnyújtás szándékával, hogy kijelöljék a helyes alkotási irányokat, valamint hogy fórumot teremtsenek a felvidéki kézművesek számára.

Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

Amióta az ember használati tárgyakat készít, azóta megfogalmazódik benne az a vágy is, hogy ezek a tárgyak és eszközök a funkcionális értékük mellett esztétikai értékeket is képviseljenek; ugyanúgy, mint itt, ezek a tárgyak, amiket e tárlaton látunk

– fogalmazta meg felvezetőként a 115 éve született Simonyi Lajosról elnevezett galéria vezetője, Pálinkás Tibor, majd hozzáfűzte: „Az, hogy hogyan valósítjuk meg tárgyainkat, tükrözi kreativitásunkat, szépérzékünket és egész gondolkodásmódunkat. Jelzi azt, hogy mi a mi civilizációs hozadékunk, hogy mi az, amiben egyediek és megismételhetetlenek vagyunk; mi az, amivel plusz értéket jelentünk e világ számára. Gyakorlatilag ezen dolgoknak egy részét most ezen a kiállításon is láthatjuk.”

a megnyitó pillanatai Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

A Motolla Kézműves Baráti Kör, a Gömöri Kézművesek Társulása és a Zoboralji Örökség Őrzői Hímző- és Viseletkészítő Műhely tagjainak alkotásait is bemutató tárlat megnyitóján szót kapott Göbő Sándor, a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség elnökségi tagja is, aki beszélt az örökség ápolásáról és annak átadásának fontosságáról is:

„Olyan világot élünk, ahol az értékeket és a hozzájuk való érzelmi kapcsolódást próbálják kiirtani az emberekből. Hála a Jóistennek mindennek ellenére még mindig vannak olyan alkotó, kreatív emberek, akik ragaszkodnak a gyökereikhez.

Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

"Ez a társaság arra döbbent rá a Kárpát-medencét tekintve, hogy a többi régióhoz viszonyítva a felvidéki helyzet elmaradott állapotban van; hogy nincsen érdekképviselete az itteni kézműveseknek, mint például Magyarországon, Erdélyben, Vajdaságban. Szükségessé vált egy országos szervezetnek a létrehozása. Ez lett a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség.”

A tavaly áprilisban meghirdetett pályázatukra közel ötven alkotó majd’ kétszáz alkotása érkezett be, aminek a 73 százalékát a szakmai zsűri alkalmasnak is találta arra, hogy bekerüljön a vándorkiállítás anyagába. A tervek szerint a közeljövőben Rimaszombatban és Léván, valamint október 25-től a budapesti Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban is megtekinthető lesz a gazdag és szép tárlatanyag.

Képgalériánk:
Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

Az érdekvédelmi szervezetként is működő társulás máris meghirdette a Magyar kézművesség a Felvidéken 2019 elnevezésű vándorkiállításra szóló pályázatát. A kézművesek jelentkezését 2019. május 31-ig várják.

Képgalériánk:
Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

0 HOZZÁSZÓLÁS