2021. április 10., 19:47

Így emlékezik a Rákóczi Szövetség: 74 évvel ezelőtt indult az első transzport a Felvidékről

Április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja 2012 óta, amikor a magyar Országgyűlés ellenszavazat nélkül döntött erről. Április 12-én arról a több mint 100 ezer felvidéki magyarról emlékezünk, akik a Beneš-dekrétumok következtében állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjük elhagyására kényszerültek. A felvidéki kitelepítettekkel az első vonat 1947. április 12-én indult el Magyarország felé.

kitelepítés
Fotó: Archívum

A Rákóczi Szövetséget 1989-ben maguk az érintettek hívták életre. A szervezet ennek okán is erkölcsi kötelességének tartja, hogy az évfordulón minden évben méltó módon megemlékezzen az áldozatokról.

"Az idén sajnos nem tudunk központi megemlékezést szervezni Budapesten és a helyi megemlékezéseket sem tudjuk felkarolni, ezzel együtt nagyon fontosnak tartjuk, hogy elsősorban a fiataloknak több ismerete legyen a 20. századnak erről a sötét, fájó, szomorú időszakáról" - közölte a ma7.sk-val a Rákóczi Szövetség elnöke.

Csáky Csongor hozzátette: idén a rendkívüli körülmények miatt megemlékezésük az online térbe szorul.

Bízunk benne, hogy ebben a formában a Kárpát-medence sok száz középiskolájának diákjával és tanárával együtt emlékezhetünk a kitelepítések áldozataira. Online megemlékezésünket 2021. április 12-én, hétfőn 11 órától közvetítjük közösségi felületeinken, melynek időtartama fél óra"

- mondta el.

A közvetítés ITT érhető el.

Megemlékező beszédet mond Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Forró Krisztián, a felvidéki magyar egységpárt, a Szövetség elnöke és túlélők emlékeznek vissza.

A túlélők visszaemlékezéséből egy rövid részlet ITT érhető el.

Április 12-én, hétfőn 14 órától a Rákóczi Szövetség online előadássorozatának keretében Horváth Attila jogtörténész, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának professzora tart előadást a témához kapcsolódóan.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.