2018. szeptember 6., 12:02

Holnap kezdődik a nemzetközi művésztelep Somorján

Rangos rendezvény helyszíne lesz a csallóközi kisváros, Somorja, ahol szeptember 7-én kezdődik a DUNART.COM8 SOMORJAI NEMZETKÖZI MŰVÉSZTELEP, mely az egy hét során gazdag programot kínál.

Dunart.com

A művésztelep alkotói elsősorban magyarországi képzőművészek, de Csehországból, Nagy-Britanniából és máshonnét is érkeznek résztvevők. Szlovákiát Mayer Éva, Somorjáról származó grafikus, a művésztelep szervezője és kurátora, valamint Zeman Zoltán képviselik.

Az egy hétig tartó rendezvényen különböző előadások, egyéni bemutatkozások és prezentációk, de még színházi előadás is lesz. Szeptember 9-én Sipos Levente tart előadást a moziban Art attack: Ruben Brandt a gyűjtő, animációs triller a művészetről címmel, amit egyéni bemutatkozó prezentációk követnek a művésztelep alkotóival. Szeptember 15-én nyitják meg a művésztelep alkotóinak kiállítását a vmk-ban. Ezután pedig Szer+elem+ez címmel Bandor Éva és Olasz István színházi előadása tekinthető meg. Bővebb program a művésztelep facebook oldalán található.

A DUNART. COM8 nemzetközi szimpózium már nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre Somorja városában, szeptember 7-16. között. A művésztelep egyik célja a kapcsolatteremtés a művésztársadalom tehetséges hazai és külföldi, már szakmailag elismert és feltörekvő fiatal képzőművészei között, ahol egymás munkamódszerének, gondolkodásának megismerése által, új szellemi közösséget kívánunk teremteni.

A művésztelep minden évben tematikus, a nyolcadik találkozó címe és tematikája: „EREKLYE”. Az ereklye (latinul reliquia) valamely fontos, kiemelkedő eseményre vagy személyre utaló tárgy, földi maradvány.

„Civil, profán életünkben - átvitt értelemben - sokszor használjuk számunkra kiemelten fontos és személyes kötődést jelentő, emléket képező tárgyak, egyfajta kabalák megnevezéséül: családi emléktárgyak, vagy számunkra meghatározó tárgyak jutnak eszünkbe. Egy a közös bennük: speciális kapcsolatot ápolunk velük, 
kiemelt szerepük van életünkben, történeteket hordoznak, ezért gondosan őrizzük azokat. A rajongáson túl kinek ne került volna valami emléktárgya szeretett őseitől birtokába?

Vallási értelemben az ereklye szent tárgyi emlék, amit tiszteletben tartunk. Szent életű emberek földi maradványa, vagy egy velük kapcsolatba hozható tárgy.

Az ereklye tehát nem idegen az olyan embertől, aki boldogságát, békéjét keresi, és ebben a kiszolgáltatottságot jelentő kalandban külső, tárgyi, ám tárgyiasságán túlmutató segítséget (is) remél” – olvasható a művésztelep meghívójában.

Az alkotók által elkészített szponzorképekből befolyó összeget a szervezők a Gyermekleukémia Alapítványnak ajánlják fel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.