lapajánló
Sodródó magyar szavazók, a 30 ezüst ára és a lélek csillanása
Magyar7 - 17. száma
2021. február 21., 20:14

Harmadára csökkent a Gömör-Kishonti Múzeum látogatottsága

A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumnak a tavalyi évben összesen 6770 látogatója volt, amely jelentős csökkenést jelent a korábbi évekhez képest. 

Az új típusú koronavírus terjedése miatt kialakult járványügyi helyzet nagyban befolyásolta az intézmény prezentációs tevékenységét. A múzeum az elmúlt évben 88 napon át tartott zárva, és elmaradt a legkedveltebb rendezvénynek számító Múzeumok és galériák éjszakája programsorozata is. 

Beszédes, hogy míg 2019-ben csak május hónapban több mint hétezer látogatót vonzottak a kiállítások, addig 2020-ban egész évben nem volt ennyi látogatója a múzeumnak.

Paradox módon a máskor legkevesebb érdeklődőt vonzó nyári hónapok voltak a leglátogatottabbak, júliusban 1932, augusztusban pedig 1768 vendéggel. A leggyengébb hónapnak a december számít, amikor mindössze 41 látogatót regisztráltak - áll az intézmény portálunkhoz eljuttatott közleményében. 

A Gömör-Kishonti Múzeumnak két állandó kiállítása volt látható 2020-ban, valamint kilenc időszakos tárlatot nyitottak meg, amelyeket a járványügyi előírások betartásával lehetett megtekinteni. Egyes kiállításokat meghosszabbítottak, ilyen pl. a múzeumalapító Fábry János életét és munkásságát bemutató tárlat, amelyet január vége helyett egészen augusztusig lehet majd megnézni. 

A rimaszombati múzeum a kormány előírásainak megfelelően december 19-től zárva tart. Az intézmény azonban igyekszik továbbra is aktív maradni, főleg a közösségi oldalán keresztül tartja a kapcsolatot az érdeklődőkkel. Időről-időre tartanak videós tárlatvezetéseket, online prezentációkat és a gyűjteményük részét képező értékes kiállítási tárgyakat is sorban bemutatják. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.