lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2018. július 1., 12:00

Gombaszög hőskora fotókon és plakátokon

A Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában megnyitották a Gombaszögi pillanatok című kiállítást, amely az egykori fesztiválok hangulatába ad betekintést fényképek és plakátok útján.

img_6020.jpg
Galéria
+20 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergő

Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára elmondta, a kiállítás a pénteki, gombaszögi Országos Kulturális Ünnepség 60. jubileuma alkalmából tartott konferenciához kötődik. A kiállítás a Csemadok képes hetilapja, A Hét fotóriportere, Prandl Sándor felvételein, valamint néhány korabeli, a rendezvényt népszerűsítő plakáton keresztül idézi fel a régi fesztiválok hangulatát. A fotókat a Fórum Intézetben digitalizálták, majd a Csemadokkal együttműködésben hozták kiállítható állapotba – magyarázta.

Fotó:  Fábián Gergő

Hozzátette, a tárlat a nyár folyamán Rozsnyón lesz látható, aztán a tervek szerint vándorútra kelhet. „A kornak nagyon szép lenyomatait láthatjuk. Bízunk benne, hogy a tárlat egy vándorkiállítás formájában gyönyörűen illeszkedhet majd a Csemadok 70. jubileumi ünnepségeinek, megemlékezéseinek a sorába” – mondta Görföl Jenő.

A plakátok is reflektorfénybe kerültek 

A tárlatot Bedi Katalin, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársa nyitotta meg, aki a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként két évig a Csemadokban tevékenykedett. Mint elmondta, ő csak fotókról és elbeszélésekből ismeri Gombaszög hőskorszakát, de a hangulatot jól visszaadják a fényképek.

„Gombaszög azért is különleges esemény, mert a mostani fesztiváldömpingben egy olyan ősfesztiválként jelentik meg, ahol fiatalok és idősebbek találkoztak, egy nagy kulturális ünnepély volt –

ahogy az eredeti neve is mutatja –, amely az örömről tudott szólni, a fiatalságról, a táncról, arról, hogy felismerjük és továbbadjuk az értékeinket” – fogalmazott. Hozzátette, a bemutatott fotók főként az első pár évtizedből valók.

A fényképek mellett különösen érdekesnek nevezte a plakátokat, főleg a 60-80-as években készült darabokat. Mint mondta, esztétikailag leginkább figyelemre méltónak a hatvanas évekből, a plakátok fénykorából származó darabokat tartja. Ezek közül többet a Csemadok egykori elnöke, Lőrincz Gyula, illetve Nagy József festőművész tervezett.

Fotó:  Fábián Gergő

Végezetül Görföl Jenő hangsúlyozta, a tárlaton látható képek csak egy szűk válogatás abból, amit Prandl Sanyi bácsi élete során végzett. Ezért a Csemadok életre hívta a csemfeszt.sk honlapot, ahol megtalálhatók a kiállításon bemutatott fotók, illetve azok is, amit eddig még nem tettek közzé.

img_6020.jpg
Galéria
+20 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.