2018. június 30., 07:42

Gombaszög 60 – Konferencia a jubiláló kulturális ünnepélyről

A gombaszögi Országos Kulturális Ünnepség 60. jubileuma alkalmából konferenciát rendeztek, valamint ünnepi ülést tartott a Csemadok Országos Tanácsa 2018. június 29-én Rozsnyón, a városháza épületében.

img_5856-jpg
Galéria
+24 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergő

A Gombaszög 60 című konferencia kezdetén Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke elmondta, gazdag programmal szeretnék megünnepelni a gombaszögi fesztivál jubileumát. „Gombaszög idén jubilál, a szövetségünk pedig jövőre, akkor lesz kereken 70 esztendős. Ez egy nagyon komoly évszám, nagyon komoly tevékenység. Ezt a hét évtizedet szeretnénk majd értékelni jövőre, hogy ne csak visszapillantás legyen, hanem előretekintés is, hogyan tudunk majd szövetségünk tagjaival a felvidéki magyarságnak egy olyan jövőt biztosítani, hogy a szülőföldünkön magyarul érvényesülhessünk, és ezt a nemzeti hovatartozásunkat át tudjuk ültetni a következő generációba. Itt van fontos szerepe szövetségünknek” – húzta alá.

Fotó:  Fábián Gergő

Bárdos hozzátette, köztudott, hogy a Csemadok a felvidéki magyarság mindenese volt, a politikai érdekérvényesítéstől kezdve a kulturális szervezésen át a társadalmi élet különböző területeire való reagálásig mindennel foglalkozott. Egyúttal rámutatott, hogy az ötven évvel ezelőtti, 1968-as események olyan mérföldkövet jelentettek – és jelentenek ma is – a Csemadok életében, amelyről tudnunk kell azoknak is, akik nem élték át az eseményeket, s ez ösztönözte a szervezőket a konferencia megszervezésére.  

Burdiga Pál, Rozsnyó polgármestere örömét fejezte ki, hogy a város adhat otthont a konferenciának, illetve Gombaszög az ünnepélynek. Mint mondta, ezek egyikét sem volt egyszerű megszervezni, de reméli, méltó módon sikerül megünnepelni a rendezvény 60. jubileumát.

Fotó:  Fábián Gergő

Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztos szerint a gombaszögi népművészeti fesztivál 60. évfordulója alkalmat ad arra, hogy mérleget vonjunk és valamilyen közös jövőképet fessünk. „Ahhoz, hogy ez a jövő minimum még további hat évtizedet adjon a szervezetnek, ahhoz legalább olyan lelkes Csemadok-tagok kellenek, mint önök, itt. Azt kívánom önöknek, hogy ez a kultúrszeretet és az érdekérvényesítés ilyen formája megmaradjon mindig a Csemadokban” – fogalmazott a kormánybiztos.  

A konferenciát Köteles László, a Csemadok általános alelnöke nyitotta meg, majd Kovács László tanár, történész tartott előadást Csemadok és a prágai tavasz címmel. Mint mondta, a szövetség történetében ennek az időszaknak a történései voltak a legjelentősebbek. „A Csemadok 1968-as szerepéről elmondhatjuk, az a szándék, hogy a csehszlovákiai nemzeti kisebbségek jogállását az egyenrangúság és önigazgatás elve alapján rendezzék, olyan egyedülálló és rendkívüli kezdeményezés volt, amelyhez hasonlót nem találunk a szovjet érdekszférába tartozott Kelet-Közép-Európában.

Fotó:  Fábián Gergő

Az emberarcú szocializmus dubčeki kísérlete persze elbukott, a reformfolyamat erőszakos elfojtása pedig törvényszerűen kudarcra ítélte a nemzetiségi politika megreformálásának lehetőségét is. A köztudatba és a történelemkönyvekbe prágai tavasz néven bekerült csehszlovákiai reformfolyamatot és az abba vetett kisebbségi magyar reményeket ugyan a harckocsik 1968 augusztusában eltiporták, ennek ellenére joggal állíthatjuk, hogy az ország lakosságának forradalmi hangulatában osztozó csehszlovákiai magyarság számára éppen a prágai tavasz jelentett az első igazán pozitív közösségi élményt, és ezt a közösségi élményt a Csemadok teremtette meg számára” – fogalmazott.

Fotó:  Fábián Gergő

Takács András a gombaszögi Országos Kulturállis Ünnepély történetét ismertette, majd Szőllős Sándor és Ripcsu Rudolf beszámolóját követően emléklapokat és okleveleket adtak át a rendezvény jubileuma alkalmából, végezetül pedig a békei Búzavirág női kar, a béke-sárosfai Cimbora férfikar és a Bokréta vegyeskar lépett fel.

img_5856-jpg
Galéria
+24 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.