lapajánló
Sodródó magyar szavazók, a 30 ezüst ára és a lélek csillanása
Magyar7 - 17. száma
2018. november 25., 09:28

Galántán készült Árpád fejedelem új, monumentális lovasszobra

Egy bronzszobrászati életmű csúcsalkotásának utolsó mozzanatait végzik a galántai 4D művészeti galériában. Sabo László műhelyében egy közel 2,5 méter magas, fél mázsás, korhű Árpád fejedelmet ábrázoló bronz lovasszobor magasodik mindenek fölé, várva, hogy az utolsó simítások után a keddi napon elinduljon Budapestre.

img_7358.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

November utolsó hétvégéjén bárki ellátogathat a mátyusföldi szobrászművész, Sabo László galántai műhelyébe, a 4D Gallery székhelyén, ahol a mester éppen az utolsó munkálatokat végzi azon az Árpád fejedelmet ábrázoló bronz lovasszobron, amelynek tervezője és megrendelője Oláh Mátyás László, budapesti szobrászművész.

Míg Oláh Mátyás László a szobor alkotójának, addig a galántai művész és csapata az öntvénymunka megvalósítójának számít. A fiatal budapesti művész egy pályázaton nyerte el a szobor megalkotásának a lehetőségét.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Sabo László portálunknak elmondta, ő és a besztercebányai egyetem válogatott öttagú hallgatói csapata akkor léptek be a szobor elkészítésének történetébe, mikor már az utolsó zsűri is jóváhagyta a tervező által kimunkált és aprólékosan kidolgozott agyagmodellt, a formát és a részleteket. Ezután az öntvény elkészítői gipszmintát vesznek az agyagmodellről, a gipszmintából viaszmintát készítenek. Ezt a folyamatot speciális kemencében, hatszáz fokon égetve, öt nap alatt végzik el, majd az így elkészült mintába öntik a bronzot. A művész hozzáteszi, a folyamat logikája nagyon egyszerű, de a kivitelezés rendkívül míves, nem szabad melléfogni.

„A bronzöntés egy láncszerű folyamat. Nagyon oda kell figyelni, mert ha az ember téved, akkor az egész munka elveszti az értelmét“ – mondja Sabo László, aki Pozsonyban végezte el a szobrászművészetet, miután  a szakközépiskolában műkovácsnak tanult ki. A bronzöntést Nyíregyházán tanulta, így mindig fontosnak tartja azt, hogy a Felvidék és Magyarország közt egy művészeti kapocs is létrejöjjön, és az ő munkái is magukon hordozzák az összetartozás üzenetét.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Sabo László műhelyében alig hat hét alatt készült el a monumentális alkotás. Árpád fejedelem lovasszobra közel 2,5 méter magas és 510 kilogrammot nyom, közeli látványa, hihetetlen precizitással kidolgozott részletei ámulatba ejtik a látogatókat. A szobrászművész elmondta, a szobor részleteit, mint a tegez, az íjjak, az övtáska és a fejedelem karján nyugvó sólyommadár történészek útmutatásai alapján, történeti leletek pontos másaként lettek kidolgozva. A szobrot a hétfői nap folyamán emelik kocsira, és kedden hajnalban szállítják Budapestre. A mátyusföldi Galántán öntött lovasszobor a budapesti harmadik kerületben kap majd helyet, hivatalos átadó ünnepsége november 30-án lesz.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A 4Dgallery szobrászműhelyt a szobor elkészítése során több iskola diákjai is meglátogatták, miközben találkozhattak Oláh Mátyás Sándorral és Sabo Lászlóval is, akik részletes előadás keretében mutatták be a fiatal generációnak a bronzöntés titkait és magyarázták el a lovasszobor készítésének folyamatát.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

img_7358.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.