Fellépésekkel teli Rakoncás nyár

Szvorák Emese 2019. augusztus 25., 08:28

Mozgalmas nyarat tudhat maga mögött a füleki Rakonca Néptáncegyüttes. Júniustól augusztus végéig számos hazai és külföldi fesztiválon öregbítették Fülek hírnevét, és népszerűsítették a hagyományos magyar néptánckultúrát. A két hónap történéseiről az együttes vezetői, Varga Norbert és Varga Lia tájékoztatta portálunkat.

Fotó: Rakonca Néptáncegyüttes

A nyári szezon június közepén, a zselízi Országos Népművészeti Fesztivállal indult, melynek a Rakonca Néptáncegyüttes visszajáró vendége. Idén a felnőtt gálában léptek színpadra Brusznyai Erik legújabb alkotásával, a Szomszédok című koreográfiával.

Fotó: Rakonca Néptáncegyüttes

„Különösen nagy örömmel vette az együttes a gyetvai 54. Pólyánhegyaljai Folklór Fesztiválra való felkérést, hiszen a nagy múltra visszatekintő rendezvény szombat esti fő műsorában nyílt lehetőségünk szerepelni, másik négy szlovákiai élvonalbeli együttessel közösen. Aznap egyedüli magyar csoportként képviseltük régiónkat, és a magyar néptánchagyományokat. A műsor címe Koren(i)e tvorby, azaz az alkotás íze, sava-borsa, illetve gyökere volt. Ez a szójátékon alapuló műsorcím egy dramaturgiailag jól szerkesztett, mondanivalóval és tartalommal megtöltött produkciót takart, melyen belül az együttes gömöri és kalotaszegi táncokat mutatott be. Az elmúlt év országos versenyeinek sikeres szólistái, aranysávosai, Molnár Nikolasz és Varga Dániel is színpadra léptek" - nyilatkozta Varga Norbert, együttesvezető.

Képgalériánk:
Fotó: Rakonca Néptáncegyüttes

A táncosok mindig nagy örömmel szerepelnek egy-egy szlovák fesztiválon, hiszen ezek egyrészt óriási látogatottsággal büszkélkedhetnek, másrészt felemelő érzés, amikor 4-5 ezer ember kitörő örömmel, tapsviharral fogadja az egyes produkciókat. „Példaértékű, hogy vegytiszta folklórral megtöltött 3-4 napos program iránt is ekkora az érdeklődés. Jó megtapasztalni hogy számukra a folklór az összetartozás, a nemzeti kötődés fontos szimbóluma. Ilyen szempontból kölcsönösen tudunk egymástól tanulni”- tette hozzá Varga Lia.

A következő állomás a Gombaszögi Nyári Tábor Folkszöglete volt, melynek új épületében, a Folkpajtában, esténként táncházzal várták a népzene és néptánc iránt érdeklődőket. „Minden estnek volt egy házigazda együttese, színesítve és gazdagítva ezzel a délutáni és esti táncházakat. Ebbe aktívan bekapcsolódott a Rakonca Néptáncegyüttes is”- mondta Lia.

Július 26-án hazai színpadra hívták az együttest. A losonci XXIV. Nógrádi Nemzetközi Folklórfesztiválon léptek fel, mely a régió legjelesebb folklór rendezvénye. „A Rakonca a gyetvai Datelinka zenekar prímásának 70 éves köszöntésére készített műsorblokk fellépője volt. A műsor végigkövette Ondrej Molota életútját, füleki kötődése kapcsán a helyi szlovák és magyar együttesek képviselőiként köszöntöttük őt. Felém az a kérés érkezett, hogy magyar nyelven köszöntsem, melynek örömmel tettem eleget, és Ondro is kedves gesztusként fogadta” – vette át a szót Norbert.

Fotó: Rakonca Néptáncegyüttes

Az együttes feltett törekvése, hogy évente egyszer nemzetközi fórumon is megmutatkozzon. Ez jó lehetőség a hagyományos magyar tánckultúra határon túli bemutatására, az együttes népszerűsítésére, illetve csapatépítő jelleggel is bír. Idén az olaszországi Riminiben rendezett nemzetközi folklór fesztivál vendégei voltak.

Fotó: Rakonca Néptáncegyüttes

„A Kisebbségi Kulturális Alap hathatós támogatásának köszönhetően az útiköltséget sikerült a támogatásból megszerzett pénzekből finanszírozni, ami nagy könnyebbséget jelentett a táncosoknak. A fesztivál keretén belül 20 együttes mutatkozott be. Szlovákiát rajtunk kívül a nagyszombati Radosť Gyermek Néptáncegyüttes képviselte, de Európa számos országából érkeztek résztvevők”- magyarázta Norbert.

A fesztivál ideje alatt a rakoncások kétszer léptek színpadra, az esti programok során különféle workshopok, táncházak valósultak meg, miközben egymás táncait tanulhatták meg a fiatalok, betekintést nyerve így más nemzetek kultúrájába. „További programjaink ötletgazdái az együttes tánckarvezetői Brusznyai Erik és Gyenes Barbara voltak. Amíg a lányok a hajfonat készítés különféle technikáit sajátították el, addig a fiúk kalotaszegi legényest tanultak Légár Dánieltől. Az esti programok a kötetlen szórakozás jegyében zajlottak, melyek során különösen jó barátságba kerültünk a brünni Javorník Néptáncegyüttes zenészeivel és táncosaival” - fűzte hozzá Lia.

Fotó: Rakonca Néptáncegyüttes

A fellépéseken kívül fakultatív programokon is részt vettek, megnézték Ravennát, San Marinót és Riminit. Nem felejtődött el az a tradíció sem, hogy az új tagok mindig egy jelesebb fesztivál során felavatásra kerülnek. Így Riminiben öt táncos avatása történt meg.

Augusztusban a XXIX. Palóc Napok és Városnapok folklórműsorában szerepelt az együttes, ahol a Kis Rakonca és a Foncsik Énekegyüttes is fellépett. A csoportok a Füleki Városi Művelődési Központ égisze alatt működnek, így hagyományosan évente bemutatkoznak a hazai közönség örömére.

A Rakoncára e hónap végéig még két esemény vár. Augusztus 29-én, az együttessel jó baráti kapcsolatot ápoló Jánošík Néptáncegyüttes meghívására érkeznek Terbelédre. Ezt követően 30-31-én, szakmai programmal zárják a nyarat. Gyetvai Júlia (egykori rakoncás táncos) és Kele Kristóf, a Magyar Állami Népi Együttes táncművészei somogyi táncokat bemutató koreográfiát készítenek az együttes számára, amely a Mentorprogram keretén belül jön létre. Az edzőtáborozás a Besztercebányai Megyei Önkormányzat anyagi támogatásának köszönhetően valósul meg.

A jövőre 25. évét betöltő Rakonca Néptáncegyüttes évente 20-25 fellépésnek tesz eleget. A csapatot jelenleg 29 táncos alkotja.

Képgalériánk:
Fotó: Rakonca Néptáncegyüttes

 

0 HOZZÁSZÓLÁS