2024. augusztus 22., 18:18

Erdély rövid története

Az Akadémiai Kiadó gondozásában 1989-ben napvilágot látott kötet a nyolcvanas évek második felében megjelent háromkötetes Erdély története című munka rövidített változata. A Köpeczi Béla főszerkesztésével megjelent kötet könnyebben feldolgozható formában foglalja össze a hányatott sorsú régió történetét az őskortól a második világháború utáni ismételt határváltozásig.

erdély
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

Megjelenése idején új színt hozott a magyar történetírásba, szakítva a Kádár-korban megszokott gyakorlattal, amely igyekezett elhallgatni a külhoni magyar nemzetrészeket ért sérelmeket.

Az egyébként visszafogott hangvételű kötetre reagálva a kommunista román államhatalom azonnal magyar revizionizmust kiáltott.

A történeti munka a rendszerváltoztatás idején felocsúdó magyar közvéleményre is nagy hatást gyakorolt, ismételten ráirányítva a figyelmet a külhoni magyar nemzetrészek helyzetére.

Megjelent a Magyar7 2024/33. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.