2023. február 25., 19:04

Én és Te - új könyvvel jelentkezett Csernus Imre

A rendhagyó előadásmódjáról elhíresült pszichiáter, Csernus Imre új könyvvel jelentkezett 2022-ben. Művének az Én és Te címet adta, s mielőtt elcsodálkoznánk azon, hogy miért nem tartja be a címben az udvariassági sorrendet, már meg is magyarázza: aki nem tudja önmagát elfogadni, az a másik felet sem képes igazán szeretni. Ahogyan önmagamhoz viszonyulok, azt fogom a párkapcsolatban a másik félnek is nyújtani.   

csernus
Fotó: Könyves Magazin

A Jaffa Kiadó gondozásában megjelent könyv 22 fejezetben többek között az alábbi kérdésekre keresi a választ. Miért nem azonos a biztonság a boldogsággal? Mi rejtőzik a társfüggőség mögött? Milyen jelek utalnak a szerelem halálára? Miért nem célszerű együtt maradnia egy házaspárnak a közös gyerek/ek/ miatt?

A szerző nem győzi hangsúlyozni: ha a felnőttek öntudatlan kapcsolatban élnek, gyerekeik is ezt fogják utánozni. Fontos tehát a jó szülői példa.

Aki tisztában van saját hiányosságaival, tudja, miben képes változni, az a másik féltől sem vár el lehetetlen dolgokat. Az egymásra támaszkodás viszont még nem párkapcsolat!

Sokszor vagyunk tanúi annak is, hogy a szülők megpróbálják megkímélni gyermekeiket a fájdalomtól, ahelyett, hogy azok kezelésére tanítanák meg őket. Hiszen az öröm és a fájdalom egyaránt életünk része.

De gond van az intő jelek értékelésével is. Egy kapcsolatban a két nem képviselői más-más eszközökkel dolgoznak: a férfiak fizikai erejükkel, a nők az érzelmi manipulációs erejükkel szoktak visszaélni. Ugyanakkor egy jó párkapcsolat közös munka eredménye kell legyen! Naponta kell azt építeni, a hiányosságokat viszont azonnal megnevezni.

Csernus új könyvével mindazokhoz kíván szólni, akik igaz szerelemre és hosszú boldogságra vágynak. De hát ki ne szeretne magának ilyen életet?
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.