2019. június 10., 18:58

Eleven hagyományok Alsószeliben – Jubilált a Varsás Néptáncegyüttes - VIDEÓVAL

Nagyszabású gálaesttel ünnepelte fennállásának tizenötödik évfordulóját az Alsószeli Varsás Néptáncegyüttes. A színpadon több, mint hatvan táncos mutatta meg tehetségét és tudását, az Apróvarsás tipegőitől a felnőtt visszatérő táncosokig.

varsas10.jpg
Galéria
+11 kép a galériában
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Az évfordulók megünnepléséről szól az idei év a Mátyusföldi Alsószeliben. Míg az Alsószeli Magyar Dalkör megalakulásának ötvenedik, az alsószeli illetőségű Bendő zenekar huszönötödik születésnapját ünnepli, addig a jubiláló Alsószeli Jurtanapokkal együtt a Varsás Néptáncegyüttes is évfordulót ülhetett. Szabados Kati, együttesvezető-koreográfus nagyot álmodott és színpadra rendezte a Varsás elmúlt tizenöt évét. Több, mint hatvan táncos fordult meg június 8-án a Jurtanapok falujának színpadán.

 

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A néptáncegyüttes mindegyik formációja szerepet kapott a gálaesten. A Nyitánynál a Kicsi Kisvarsás, a Kisvarsás, az Ifi Varsás, valamint az ünnepi műsor tiszteletére visszatérő Régi Varsás tagjai álltak a színpadon. A jókai polgárok A mijenké tánca után a legkisebbek, az Apróvarsás is csatlakozott a Kicsi Kisvarsás és a Kisvarsás Szól a rigó kiskorába című, népszokásokat felelevenítő részlethez, amelyben a Lucázás hagyományán kívül a karácsonyi ünnepkör szokásai is be voltak ágyazva.

 

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Az Amíg bennem zeng a lélek című felvonásban a Régi Varsás tagjai táncoltak mezőségi táncokat, majd a rábaközi táncokkal pünkösd időszakába váltott át a mesterien koreografált történet. A fiatal Varsás-menyecskék és lányok előadásában ízesen és kacagtatóan hatottak a zoborvidéki csúfolkodók és lakodalmas dalok.

 

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A fináléban a Varsás sárközi táncokkal állt színpadra, az előadást a táncosokat kísérő 25 éves Bendő zenekar Gömöri és méhkeréki dallamok zenekari száma előzte meg. A záró műsorszám után Kovács Lajos, polgármester és Francisti László, az ALSZIK (Alsószeli Szabadidő Klub) elnöke is köszöntötte a Varsást és Szabados Kati felé is hálájukat és köszönetüket fejezték ki, amiért töretlen energiával és lelkesedéssel vezeti az együttest, és vállalja az embert próbáló szervezési feladatokat.

 

 

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Szabados Kati elmondta portálunknak, az Alsószeli Varsás Néptáncegyüttes többgenerációs felállásban tizenöt éve mutatkozott be először az Alsószeli Varsás Néptáncegyüttes az első Jurtanapokon, ahol az akkor alakult Kisvarsással kiegészülve az első önálló műsorunkat adták. Azóta körülbelül százötven táncos fordult meg a csoportban.

 

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Az együttesvezető hozzátette voltak nehezebb éveik, amikor egy-egy generáció iskolaváltás vagy munkakezdés miatt egyszerre hagyta el a Varsást, de ezeket az időszakokat mindig sikerült átvészelni, új táncosokat toboroztak és sorra alakultak az utánpótlás csapatok.  Jelenleg már nem csak alsószeliek, hanem a mátyusföldi mikrorégió más falvaiból érkező fiatalok is táncolnak a Varsásban, bizonyítva azt, hogy a magyar hagyományoknak, népzenének és néptáncnak van jövője és jogosultsága.

 

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Szabados Kati a színpadon köszönte meg táncosainak, kicsinek és felnőttnek egyaránt, hogy önmagukat leküzdve, a közös célért hatalmas erőfeszítést képesek kifejteni.  A szülők felé elismerését fejezte ki, amiért úgy döntöttek, megismertetik gyermekükkel a magyar népi kultúrát, a néptáncot és kitartóan hordják a gyerekeket a próbákra. Megható volt látni a színpadra visszatérő Régi Varsás tagjait, akik Kati mellett cseperedtek fel, váltak szülőkké, és ma már saját gyermekeiket hordják táncolni a Varsásba.

 

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Alsószeli község és az ALSZIK is büszke arra, hogy a Varsás öregbíti és elmélyíti a falu jó hírnevét. A község és a szervezetek is minden lehetőségükkel támogatják a néptánccsoport munkáját. A Varsás születésnapi ünnepségét és a műsort követő táncház költségeit a községnek a megyére benyújtott sikeres pályázatából és az ehhez csatolt községi támogatásból állták.

 

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Szabados Kati elmondta, egy néptáncegyüttesénél a legnagyobb kiadást mindig a népviseletek varratása jelenti. Az ALSZIK-on keresztül tavaly és idén is sikeresen pályáztak a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma által kezelt Csoóri Sándor Alapba, ahonnan idén az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőtől 1 millió forintot kaptak. Tavaly a fiúkat, ebben az évben a lányokat öltöztették fel belőle, illetve ki tudták fizetni a zenekari és oktatói díjakat is.

 

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Az évfordulós gálaest műsorának és koreográfiának összeállításában Kelemen Kata, a Varsás alapítótagja, táncosa, valamint Tari Dávid, néptáncos működtek közre.

A gálaest idejére színültig megtelt az alsószeli kultúrház, a finálé után több százan tapsoltak állva a táncosoknak. A fellépést születésnapi ünnepség követte, nem hiányozhatott a torta, a dínom-dánom és a táncház sem.

Az alábbi videóban egy zenés visszapillantást adunk a születésnapi rendezvény legszebb pillanataiból. Nézze velünk!

 

 

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
varsas10.jpg
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.