2024. augusztus 9., 13:53

Egy „reménytelen” színész miniatűr remeklései

A korai magyar hangosfilm egyik ünnepelt sztárja volt, pedig többnyire pár mondatos szerepeket játszott. Nevére mégis százezrek álltak sort a jegypénztárnál. Mintha sziámi ikrek lettek volna Kabos Gyulával, együtt lettek a magyar hangosfilm legnagyobb nevettetői, s ugyanúgy végezték is be. Mindketten talán nem is annyira szükségszerű amerikai emigrációban. 140 éve született a magyar film egyik legnagyobb nevettetője, Mály Gerő.

mály
Egyik filmszerepében
Fotó: Archív felvétel

Örmény családból származott, mégpedig Erdélyből. Székelyudvarhelyen vagy más források szerint Székudvaron született. Apja vasutas volt, állomásfőnök, s ahogy az abban az időben lenni szokott az Osztrák-Magyar Monarchiában, folyamatosan (át)helyezgették. Így a kis Gercsi (mert mindenki így hívta) már Aradon végezte az iskoláit mégpedig egy padban Rajnai Gáborral, aki később szintén beírta magát a magyar színház- és filmtörténetbe.

Rém rossz tanuló volt, s apja határozott tiltakozása ellenére követte barátját a színi pályára. De mivel Rajnaival ellentétben lusta is volt, egész életében megmaradt a rövid, pár mondatos karakterszerepeknél. Igaz, tehette, a közönség már akkor dőlt el a röhögéstől, amikor még meg sem szólalt. Kissé torzonborz figurája, csámpás járása, dünnyögő beszéde eleve a közönség hahotázását váltotta ki, ahogy szinte állandósult beköpései (reménytelen – volt az egyik kedvenc szavajárása) és kisded játékai – amelyeket partnereivel, Kabos Gyulával, Bilicsi Tivadarral, Vaszary Pirivel és másokkal aprólékosan kidolgozott –, nem hagyták hidegen nézői röhögőizmait.

De amíg idáig eljutott, meglehetősen rögös utat kellett végigjárnia. Rajnaival elvégezte Budapesten Solymosi Elek színiiskoláját, majd húszas évei nagy részét vándorszínészként élte le. Ez pár mondatos szerepek mellett plakátozással, díszletfestéssel, annak színpadra való felhelyezésével s más hasonló, nem túl szívet-lelket melengető  feladatokkal járt. Kárpáthy György társulata után közel harmincéves már, amikor először felléphet a Vígszínház színpadára, s innentől kezdve már nem engedi el a székesfőváros kezét.

A Nemzeti kivételével megjárja szinte az összes az akkori budapesti színpadot: Apolló Színház, Andrássy úti Színház, Városi Színház, Pesti Színház,Magyar Színház, Operettszínház, Belvárosi Színház, de legtovább, 1924 és 1937 között a Vígszínház tagja volt Kabos Gyulával egyetemben. Eljátszhatta a Kántor szerepét Bródy A tanítónőjében, Csehov Cseresznyéskertjében Jepihodovot, a Pópát Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című, Trianont érintő színművében, Shaw Pygmalionjában a részeges Doolittle, Molnár Ferenc Delilájában a Csapos (innen származik A csapos közbeszól című beköpés), de Móricz Úri Murijában Csörgheö Csulit is.  

mály
Gyerekkori barátjával, Rajnai Gáborral
Fotó:  Archív felvétel
Amikor Móricz a bemutató után bement az öltözőjébe megköszönni a játékát, csak ennyit vakkantott vissza: „ez csak természetes, az ember miért lenne rossz, ha jó is lehet egy jó szerepben”. Az igazi nagy sikert azonban a hangosfilm hozta el a számára.
A délelőtti művészet hangos sikere

Imádta a nőket, de ahogy Csortos Gyula, ő sem bírta a kötöttségeket. Első feleségével, Fráter Gizellával hat évig, Zöldi Erzsébettel három, Klampfer Erzsébettel négy évig, míg utolsó, legtartósabbnak bizonyuló negyedik feleségével, Négyesi Annával 17 évig bírta ki. Ahogy egyik filmbéli nejének, Vaszary Pirinek mondja, mikor az arról elmélkedik, hogy előbb megnézik együtt Róma nevezetességeit, s aztán már meg is halhat; „a program jó, csak a sorrend rossz”.

Már némafilmekben is szerepelt, majd az egyik félhangos filmben, az 1930-ban forgatott Kacagó asszonyban, amelynek a címszerepét Bajor Gizi játszotta, de a film, ahogy később több filmje is elveszett. Ott volt az első magyar hangosfilmnél, a Lázár Lajos rendezte Kék bálványnál is, amelynek hiába játszotta a főszerepét Jávor Pál, hiába játszódott a film Amerikában, az csúfosan megbukott.

De innentől kezdve 1943-ig több mint 60 filmben játszott, s egy idő után a rendezők még akkor is beíratták a forgatókönyvíróikkal a filmbe, ha igazából semmi különös keresnivalója nem volt arrafelé. Ilyen volt például az Európa nem válaszol című 1939-es kémfilm, amely egy Amerikából augusztus végén hazatérő hajón játszódik. Mály Gerő a hajó egyik utasát játssza, aki feleségével, Vaszary Pirivel római utónászútra urazik.

Épp a legjobbkor, mire a hajó Vigóban kiköt, szeptember elsejét írjuk, amikor a németek épp hadat üzennek az egész világnak. A filmet a kassai Radványi Géza, Márai Sándor öccse rendezte. De Vaszary Pirivel több más filmen alkotnak egymással folyamatosan csipkelődő párt, ahogy kedvenc partnerei közé tartozik Bilicsi Tivadar vagy Kabos Gyula is. De amíg utóbbira a rendezők főszerepeket építenek fel, Mály megmarad a remek karakterfiguráknál, legyen az inas, tejesember, pedellus, pékmester, de akár igazgató is, mint A hölgy kissé bogaras című vígjátékban.

A lényeg, hogy ezen szerepek többségét a személyére írjál. Ilyen a harmincas évek egyik legjobb filmje, a tragikus hangokat is felvillantó Vadnai László-vígjáték, Az ember néha téved, amelyben egy pitiáner tolvajt alakít.

A film a harmincas évek végén játszódik, a háború kitörése előtt, s ha a szerző és a rendező, Gaál Béla itt-ott cukormázba csomagolja is a felettébb tragikus történetet, s  nem maradhat el az akkor szinte kötelező happy end sem, a néző pár könnycseppet kitörölve a szeméből lép ki a moziteremből, feltéve, ha nem lopták el az ő ezreket érő brossát vagy netán a cipőjét is.

A sikert és a tartós könnyeket a zseniális szöveg és dialógusok (Vadnai), valamint Buday Dénes filmet átölelő zenéje mellett a remek színészi játék biztosítja, így Csortos Gyula, Gózon Gyula, Makláry Zoltán, Dajka Margit és Páger Antal mellett egyik ritka filmszerepében Tőkés Anna. Mondhatnánk, könnyű dolguk volt a harmincas évek filmkészítőinek, hisz olyan remek forgatókönyvírók álltak a rendelkezésükre, mint Békeffy István, Nóti Károly vagy Zágon István, akik nemcsak a kabaréban nőttek fel, hanem személyesen is kitűnően ismerték azokat, akiknek írtak.

Így Mály Gerőt is, aki még egy háborús drámában, a Negyedíziglen című propagandafilmben is simán képes beilleszkedni egy orosz emigráns hajdani disznópásztor szerepében. Ahogy békésen megfért hipochonder figurája a Havasi napsütés című komor drámai opuszban is, amelyben egy szanatóriumban lábadozó képzelt beteget  játszik, aki nagyvilági unalma elől menekül a biztonságos felüdülést nyújtó gyógyintézet falai közé.

mály
Jávor Pállal
Fotó:  Archív felvétel
De említsük még meg nagyobb szerepei közül A szerelem nem szégyen című vígjátékot, amelyben egy kivénhedt tengerészt alakít Jávor Pál, Tolnay Klári és Gózon Gyula oldalán, vagy a Katyi című örökzöldet, amelyben sokadik inasszerepét  alakítja, ezúttal Bilicsi Tivadar és Tolnay Klári oldalán. Legnagyobb szerepét talán a szintén kassai Bán Frigyes által rendezett Mátyás rendet csinál című filmben, amelyben a címadó Mátyás nevű portást alakítja, de a film legnagyobb sajnálatunkra elveszett.
Menekülés Amerikába

Mivel az asszonyokkal sorra kudarcot vallott, a délelőtti művészet, vagyis a filmezés mellett a legnagyobb szenvedélyévé a főzés vált, barátait budai lakásán a főzéstudományával bolondította. Nagy kedvence a töltött káposzta elkészítése volt, s nemcsak készítette, valósággal falta is. Ez a szokása a vészkorszakban is megmaradt, amikor számos barátját bújtatta és etette. 1943-ban a Sári bíró című filmben szerepelt utoljára, majd a borzalmak elől teljesen visszahúzódott. Nagy barátja, Kabos Gyula ekkor már nemcsak kivándorolt Amerikába, hanem bele is halt a nem egészen önkéntes száműzetésbe.

1946-ban Jávor Pállal együtt ő is követte Kabost, de ahogy Kabos, ők sem találták meg a számításukat. Mindketten csak pár hónapra tervezték hollywoodi kintlétüket, de amíg Jávor legalább hazajöhetett meghalni, Mály még azt sem.

Egykori kollégája, Szőke Szakáll beajánlotta őt a szintén magyar származású Joe Pasternak menedzsernek, de gyorsan kiderült, túl a hatvanon képtelen lesz megtanulni angolul, s kapott ugyan egy kis szerepet, ahol sziú indiánfőnökként magyarul üdvözli a cowboyok vezetőjét. Utolsó éveiben pizzatésztát gyúrt egy olasz, majd krumplit hámozott egy magyar étteremben. Néha-néha pedig szerepelt az Amerika hangja adásaiban is.

Állítólag 1 300 dollárral a bankszámláján halt meg, ami arra volt elég, hogy 1952 júliusában New Yorkban tisztességesen eltemessék. Nem tért haza se életében, mint Jávor, se holtában, mint Kabos. Pedig élete utolsó éveiben ez volt az egyetlen vágya.

Nem játszotta el Sólem Álechem szerepét, csak Gárdonyi Géza tejesemberét, nem írtak az életéről könyvet, mint Jávorról vagy Kabosról. Mégis sokan ma is az ő kedvéért ütnek fel egy-egy régi magyar filmet, várva azt a pár percet, amikor valahonnan előkerül jellegzetes, senkivel sem összehasonlítható figurája, amely vagy zsörtölődik vagy eszik éppen. S ha még az annyira imádott mézes-mákos bobajka is az asztalra kerül Vaszary Piri módra…

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.