lapajánló
Gyorsuló uszonyok, a megújulás feltételei és a hazatérő Esterházy leszármazottak
Magyar7 - 36. száma
2024. július 10., 16:04

Egy francia hercegnő magyarországi utazásai

Orleánsi Lajos Fülöp (1773–1850) I. Lajos Fülöp néven 1830–1848 között Franciaország uralkodója volt. Az ő hatodik gyermeke Marie Clémentine Caroline Léopoldine Clotilde d’Orléans (1817–1907) hercegnő, aki 1843-ban August Ludwig Viktor von Sachsen–Coburg–Saalfeld–Koháry német herceghez (1818–1881), csábrághi és szitnyai Koháry Mária Antónia Gabriella (1797–1862) hercegnő második fiához ment feleségül. 

 

Leporolt históriák
Klementina és a királyi család

A magyar szakirodalomban a királyi hercegnőt Koburgi Klementinaként, férjét pedig Ágost Lajosként is említik. A házaspár 1844-ben járt először Magyarországon, sőt az anyósa révén a Coburgok tulajdonába került Hont és Gömör vármegyei Koháry birtokokon is elidőztek. Klementina nagy elismeréssel szólt Pest-Buda épületeiről, megtekintette – gróf Széchenyi István kalauzolásával – az épülő Lánchidat, sőt megnézett egy színházi előadást is, amely történetesen egy francia szerző, Eugène Scribe Egy pohár víz című vígjátéka volt.

Koburgi Klementina és Ágost Lajos 1844. augusztus 27-én érkezett meg Gömörbe. Egy korabeli szemtanú beszámolója szerint az előkelő társaságot (az összes személy felsorolását mellőzném) mindenütt nagy tisztelet övezte. „A szent-antali kastély pompásan fel volt díszítve (…), Ipolyságon, amíg keresztülhaladtak a fogatok egyre durrogtak a mozsarak, Tompán megyei huszárokból és parasztlegényekből álló bandérium lovagolt elébök, Királyfián pedig, a lobogókkal és virágfüzérekkel ékesített óriási diadalív alatt, az uradalmi tisztség, a jobbágyság és a patronátusi papság fogadta az érkezőket.”

A következő napon a hercegi pár a szalatnyai fürdőbe látogatott, és mindenütt, ahol megfordultak sok ember sereglett össze a tiszteletükre.

Augusztus 30-án – ahogy a korabeli levélíró tudósít – volt a legfőbb ünnepség, a szent-antali kastélyban Hont vármegye küldöttsége tisztelgett az előkelő vendégek előtt.

A honti urak saját, sallangos, cifra fogataikon, ragyogó díszmagyarban érkeztek. Sembery Imre másodalispán vezette őket. A fogadtatás a legszorosabb francia udvari etikett mellett, valósággal XIV. Lajos korát varázsolta vissza (…) Sembery emelkedett szellemű beszédben üdvözölte a hercegi családot, amire előbb Ferdinánd herceg (Koháry Antónia férje) német, majd a fiatal Auguszt herceg magyarul válaszolt.”

A számos tósztot követően pompás ebédet szolgáltak fel, közben egy cigánybanda muzsikált. Állítólag Klementina hercegnőnek az egyik népdal – Kék eres a szőlőlevél kezdetű – nagyon tetszett, ezt többször is meg kellett ismételni. De nemcsak a népdal, hanem a magyar nyelv is nagyon megtetszett neki, és amikor visszatért Párizsba egy magyar dajkalányt kért fiacskája mellé. 

Klotild lánya 1864. május 12-én kötött házasságot József nádor (1776–1847) kisebbik fiával, akit úgyszintén Józsefnek hívtak és 1833-ban Pozsonyban született. Klotild hercegnő és öccse, Ferdinánd, aki később bolgár király lett, lelkesen fogtak a magyar nyelv tanulásába.

Maga Klotild 1927-ben bekövetkezett haláláig Alcsúton élt, amit sohasem bánt meg, noha több tragikus esemény is beárnyékolta életét. Legidősebb fia, László húszéves korában egy vadászat során véletlenül magát sebesítette meg és már nem tudták megmenteni az életét.

Az írás megjelent a Magyar7 2024/27. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.