2018. április 27., 17:20

Dunaszerdahely az első világháborúban - Helytörténeti vetélkedő alapiskolásoknak

Helytörténeti vetélkedőt szerveztek a magyar tannyelvű alapiskolák csapatai számára a Vermes-villában április 27-én a Szent György-napok keretében.

dunaszerdahely - Vámbéry utca

A Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó 1860 Városvédő Egylet, a Biró Márton Polgári Társulás, a Pázmaneum Polgári Társulás és Dunaszerdahely Város Önkormányzata – hagyományosan a helyi Szent György-napokhoz kötődően – helytörténeti versenyt hirdetett meg a város magyar tannyelvű alapiskolái számára.

A verseny témája idén – az I. világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából – Dunaszerdahely város történetének 1914 és 1920 közötti szakasza volt, azaz a nagy háború történései, illetve a trianoni békediktátum hatásai.

A vetélkedő szakmai zsűrije a kaszinó tagjaiból A. Szabó László kultúráért felelős alpolgármester, Karaffa Attila, a kulturális bizottság elnöke, Nagy Attila helytörténészből állt össze.

Három alapiskola nevezett be a versenybe: Szent János Alapiskola, Szabó Gyula Alapiskola, Vámbéry Ármin Alapiskola. Hét feladatkörből állt össze a vetélkedő, amelyen a diákok olykor könnyed, játékos formában oldották meg a feladatokat. Nem hiányoztak a lexikális tudású kérdések sem. A felkészítő tanárok legnagyobb megelégedésére mindhárom iskola csapata tanúságot tett arról, hogy ismeri a város történelmét és alaposan felkészült a versenyre.

Az első helyezett a Szabó Gyula Alapiskola csapata lett, második helyen a Szent János Alapiskola, míg a dobogó harmadik helyén a Vámbéry Ármin Alapiskola csapata végzett.

A diákok értékes könyvcsomagokat vehettek át, valamint az első helyezett a dunaszerdahelyi Thermalpark különdíját is elnyerte.

-nns-

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.