2018. május 28., 11:25

Dalos pacsirták találkozója Füleken

A hétvégén ismét felcsendült a népdal Füleken. Közös beéneklés, hajfonás, sürgés-forgás, készülődés - így vette kezdetét vette a 18. alkalommal megrendezett Hallottad-e hírét? elnevezésű hagyományőrző seregszemle, amely - az intézmény tanárainak és a Pro Schola Nostra polgári társulás szervezésében - a Mocsáry Lajos Alapiskolában zajlott. A versenyt évekkel ezelőtt a palóc kultúra, a palóc népdalok népszerűsítéséért, minél szélesebb körben való megismertetéséért, megszerettetéséért indították. Az idén összesen 11 helyszínről 43 énekes érkezett.

nepdal3.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Mocsáry Lajos Alapiskola

„Amit nagyon hiányoltunk, hogy sajnos az egyik zsűritag, Karácsonyné Kapos Ida egészségügyi okok miatt nem tudott jelen lenni. Pedig áprilisban még módszertani napot is tartott nekünk a versenyhez, hogy a kollégák úgy tudják felkészíteni a gyerekeket, hogy a verseny színvonala állandóan nőhessen”- nyilatkozta portálunknak Csicsman Lívia, a  Pro Schola Nostra polgári társulás elnöke. A zsűritagok szerint a verseny az évek során rengeteget fejlődött, egyre több és egyre ügyesebb, felkészültebb énekes érkezik.

„A zsűri mindig elmondja a kritikai észrevételeit is, és ezeket úgy látjuk, hogy megszívlelik. Erősebb a mezőny, tisztábban énekelnek a gyerekek a népdaléneklés stílusába jobban beletalálnak. És egyre több saját éneket hoznak”- közölte Tündik Tamás, zsűritag, a Gyepük Népe Alapítvány elnöke, mely díjakkal, felajánlásokkal támogatja a versenyt. Emellett a Kárpát-medence minden énekversenyére igyekszik eljutni, ahonnan a legjobb énekeseket kiválasztják és a saját szervezésű májusi Virágok Vetélkedése nevű népdalversenyre is meghívják. Idén is több palóc pacsirta vehetett részt a fesztiválon.

Kovács Benko Fruzsina Borbála egykor versenyzőként, mára zsűritagként vesz részt a találkozón. „Mindkét szerepét ismerem a versenynek, mivel most már zsűritagként vagyok jelen, de egykor én is álltam ezen a varázsszőnyegen. Furcsa érzés, de nagyon örülök, hogy minden évben itt lehetek, és hallgathatom, hogy a gyerekek milyen szépen fejlődnek, hogy nőnek fel a feladathoz, hogy versenyezzenek, hogy a népdalokat magukévá tegyék”- mondta.

Az idén főként saját régiójuk dalait hozták az énekesek. De a palóc népdalkincs mellett alföldi, dunántúli, erdélyi, csángó népdalok is felcsendültek. Mihalovics Zsófia több éve versenyez. Az idén is osztályfőnöke, Varga Lia készítette fel a megmérettetésre. „Nagyon szeretek énekelni, és ide is szeretek járni. Idén Zoboralji dudanótákat énekeltem. A teljesítményemmel meg is vagyok elégedve, meg nem is”- mondta Zsófia. Az énekesek szusszanásként alkotóműhelyekben kézműveskedhettek. Fűzhettek garálist, illetve a tavaly nagy sikerű kékfestőzést is folytatták.

A verseny három korcsoportban zajlott. Az énekesek tudásuk legjavát nyújtották. Hogy senki ne távozzon üres kézzel, minden nevezettet díjaztak. A résztvevők között 24 arany, 14 ezüst- és 5 bronzpacsirta besorolást osztottak ki. A Gyepűk népe alapítvány jóvoltából öt kiemelkedő énekes részt vehet a Virágok vetélkedése című budapesti versenyen, melyen Kárpát-medencei magyar énekesek mérettetnek meg.

Az idén is kiosztották a Seszták Julianna díjat, melyet két tornalji énekes érdemelt ki. A szervezők a vándortarisznyába útravalóul képletesen Kodály Zoltán gondolatait rakták bele: „És mint az ékszer is, holt kincs a láda fenekén, életet kap akkor, ha viselik. A népdal is mennél többeké lesz, annál nagyobb lesz világító és melegítő ereje”.

Fotó:  Mocsáry Lajos Alapiskola

nepdal3.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.