2018. május 28., 11:04

Épített örökségeink: a bodrogszentesi református templom

Bodrogszentes eredeti temploma a 13. század első felében épült, téglából, a román stílus ismert elrendezésében: nyugaton torony, előtte kegyúri karzat, téglalap alakú hajó és ismeretlen alakú szentély.

Bodrogszentesi református templom
Médialapozó
Fotó: Görföl Jenő

A 15. században azonban jelentősen átépítették: a hajót északra és délre bővítették, az eredeti szentélyt lebontották, és egy sokszög záródású szentélyt építettek a helyébe. A templomot pár évvel ezelőtt rendkívül igényesen renoválták, mind az eredeti román, mind a későbbi gótikus elemeit szépen kiemelték, ma a Bodrogköz legszebb templomai közé tartozik.

A templom román kori elemei csak a nyugati oldalon maradtak meg. A bélletes román portálé két oszlop mélységű. Az oszlopfők a bal oldalon csigavonalas gömbökkel díszítettek, a jobb oldalon leveles díszítésűek, közülük három palmettás kiképzésű.

Fotó:  Görföl Jenő

A torony ablakai nyugaton három szinten találhatók, a két felső szinten ikerablakok vannak, az északi és déli oldalon háromosztatúak. Az ablakok fölött vakárkádok és fogazatos díszítés látható.

A templombelsőben a kegyúri karzatot oszlopok tartják, felső szintjén a torony keleti falát félkörívvel megnyitották a hajó felé. A 15. század közepén a késő gót stílusban épített szentély hálós, bordás boltozata rendkívül kecses formájú. A diadalív csúcsíves.

Fotó:  Görföl Jenő

A szentély és a hajó ablakai szép mérmíves alkotások. A déli oldalon egy szamárhátíves gótikus portálé van, melynek oszlopait csavaros díszítéssel formázták meg.

A bodrogszentesi templomot pár évvel ezelőtt rendkívül igényesen renoválták, mind az eredeti román, mind a későbbi gótikus elemeit szépen kiemelték, ma a Bodrogköz legszebb templomai közé tartozik.

Fotó:  Görföl Jenő

Kovács László

Bodrogszentesi református templom
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.