2024. április 16., 08:16

Álom az álomban

Ezzel a címmel nyílt meg Sam Havadtoy vagy Havadtőy Sámuel magyar származású amerikai festő, lakberendező és galériatulajdonos kiállítása a pozsonyi Liszt Intézetben, amelyen maga a művész is jelen volt.

Havadtoy
Havadtőy Sámuel az egyik képe előtt
Fotó: Dunajszky Éva

A magyar szülők gyermekeként Londonban, majd ’56 után egy ideig Magyarországon élt Havadtőy 1972-től 2000-ig élt New Yorkban, szoros baráti kapcsolatba került Warhollal, Haringgel, George Condóval, Donald Baechlerrel, és sok más művésszel.

Köztük Yoko Onóval is, akivel élettársi kapcsolatban élt húsz éven keresztül. 1992-ben létrehozta Budapesten a Galéria 56-ot, ahol kuriózumnak számító világhírű, főleg amerikai művészeket és azok alkotásait mutatta be.

Jelen kiállítása a nyolcvanas évek közepétől kialakított egyedi stílusában – ami finom ötvözete a közép-európai stílusjegyeknek és az amerikai pop artnak – született művei közül mutat be néhányat.

Megjelent a Magyar7 hetilap 15. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.