lapajánló
Gyorsuló uszonyok, a megújulás feltételei és a hazatérő Esterházy leszármazottak
Magyar7 - 36. száma
2024. június 26., 16:01

A világrekorder búzanemesítő

A növénynemesítés tulajdonképpen egyidős az emberi civilizációval. Messzire vezetne nyomon követni, hogy az egyes vadon termő növényekből, például a pázsitfűfélék családjába tartozó fajokból hogyan sikerült idővel az emberek napi táplálékát biztosító fajtákat kinemesíteni. Ez hosszú évszázadokon át inkább tapasztalati megfigyeléseken alapult, a tudományos módszerek alkalmazása a 19. században kezdett elterjedni.

baross
Baross László
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

A magyar növénynemesítők sorában kiemelkedő helyet vívott ki magának a Hont vármegyei Felsőzsemberben született Baross László (1865–1938), akit a bánkúti búzák atyjaként emleget a szakma. Miután Körmöcbányán és Nagyszombatban befejezte elemi és középiskolai tanulmányait, a mosonmagyaróvári Gazdasági Akadémián szerzett oklevelet. Talán a véletlen műve, hogy amikor 1884-ben az intézmény diákja lett, hivatalosan is elindult a magyar nyelvű oktatás. Az akadémia végzősei többnyire különböző uradalmak intézőiként kezdték pályájukat. Baross László József főherceg alcsúti, később gyapjui, végül bánkúti gazdaságában gazdatisztként tevékenykedett.

Idővel – 1911-ben – kinevezték a bánkúti uradalom jószágfelügyelőjévé és haláláig Bánkúton élt. Sok elfoglaltsága mellett növénynemesítéssel is foglalkozott. Kezdetben a cukorrépa és a kukorica nemesítése terén ért el sikereket, a nevéhez fűződik a bánkúti lófogú kukorica kinemesítése, amely 1914-ben, az I. országos kukoricakiállításon első díjat nyert.

A kukorica mellett a búza volt a másik fontos növény, amelynek a nemesítését feladatul tűzte ki. Az akkoriban termesztett kenyérgabona jobbára kései érésű, gyenge szalmájú és ezért könnyen megdőlő búzafajta volt, amelynek magjai ráadásul az aratás előtt gyakran beálló nagy hőségben „megszorultak” és ez terméskieséssel járt. Ezek a fajták a gombafertőzésekkel szemben is kevésbé voltak ellenállók és egy esetleges rozsdakár további veszteségeket okozhatott. A feladat nyilvánvaló volt, jobb, ellenálóbb fajták nemesítése.

Ez a munka a világháború éveiben is folyt, de a hazai fajták mellett meghatározó szerep jutott az Észak-Amerikában – elsősorban Kanadában – termesztett Marquis búzafajtának, amelyből Baross először tavaszi és őszi törzseket állított elő. Ennek a búzafajtának számos előnyös tulajdonsága volt: korai fejlődés, nagy szalmaerősség, a dőléssel és a rozsdafertőzéssel szembeni fokozottabb ellenállóképesség, kiváló lisztminőség stb. Viszont volt egy „hibája” is: nem volt fagyálló. Baross a tiszavidéki Bánkúti 5-tel keresztezve sikeresen kitenyésztette a fagyálló őszi Marquis-törzseket. Ezeket az eredményeket azonban sokan kételkedve fogadták. Nem hitték el ugyanis, hogy az új fajták valóban olyan fagyállók, ahogy azt Baross állította.

Különösen a Növénynemesítő Intézet igazgatója, Grábner Emil (1878–1955) akadékoskodott, sőt tiltakozott az új bánkúti búzafajták elterjesztése ellen, elsősorban a gyenge fagytűrő képességükre hivatkozva.

A két szakember több cikkben is igyekezett bizonyítani a maga igazát, de Grábnernek nagyobb hatalom volt a kezében és 1929-ben megakadályozta, hogy a bánkúti búzák részt vegyenek az országos vetőmagakcióban. A termesztők körében végzett kérdőíves felmérés azonban azt igazolta, hogy ezek a fajták minden téren felülmúlják a többi, akkoriban termesztett fajtát, és Grábner állítását cáfolva fagyállóbbaknak is bizonyultak.

Minderre az tette fel a koronát, hogy a kanadai Reginában 1933-ban rendezett búza-világkiállításon a Baross László által kinemesített B 1201-t jelölték a világ legjobb búzájának. A nemesítőt aranyéremmel tüntették ki és díszoklevelet kapott.

Megjelent a Magyar7 2024/25. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.