2023. február 19., 09:09

A végzet csillaga

A múlt század nyolcvanas éveiben sok tudóst izgatott a kérdés, mi okozta a dinoszauruszok kihalását 65 millió évvel ezelőtt.

nemezis
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

A Földön korábban is bekövetkeztek ilyen, az élő világot sújtó váratlan katasztrófák és ezért különböző elképzelések és magyarázatok születtek. A legtöbb elmélet Földön kívüli okokra vezette vissza a történteket és jó néhányan 26–33 millió éves periodicitást is megfigyelni véltek.

Ekkor vetődött fel az a lehetőség is, hogy a Napnak van egy kísérő csillaga, amely elnyúlt ellipszis pályán mozog, és amikor a Nap közelébe kerül a bolygórendszer határán, az Oort-felhőben „táborozó” üstökösök közül útra kényszerít néhányat és ezek valamelyike akár a Földdel is ütközhet.

A becsapódása nyomán hatalmas porfelhő keletkezik, amely hosszú időre elborítja az égboltot és a nagy lehűlés és a lecsökkent fotoszintézis egyszerre okoz csapást az élővilágra. A Nemezisnek elnevezett feltételezett csillagot azonban nem sikerült megtalálni és ma már bizonyos, hogy nem létezik.

Megjelent a Magyar7 2023/7. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.