2018. június 21., 10:06

A határt átlépve az udvardi iskolába érkezett a múzeumtúra

Ki játszott már dzsembén, köcsögön, ütőgordonon? A Balaton felett ki repült? A katonaságot kipóbáltad? És a tekerős vagy tárcsázós telefon az megvan? Ha mindezekre nemmel feleltél, akkor a MOZAIK múzeumtúra kiváló alkalom volt mindezeket kipróbálni.

1-muzeum-bokor.jpg
Médialapozó

A Nemzeti Kulturális Alap finanszírozásából, a Néprajzi Múzeum és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásával, a Felelős Szülők Iskolája szakmai szervezésével megvalósuló játékos múzeumpedagógiai foglalkozásokba élvezettel kapcsolódtak be az udvardi Majthényi Adolf Alapiskola felsősei.

"Felvetődik a kérdés, krétával a kézben kell-e matematikát tanítani, netán egy érdekes film, eset kapcsán kiszámítani a hegyek magasságát?" - tette fel a kérdést Tibenszky Moni Lisa a Felelős Szülők  Iskolájának alapító ügyvezetője. Portálunknak elmondta, az élményalapú oktatást favorizálják, céljuk hogy kedvet csináljanak a felfedezéshez.

Középen Balaton József, Jocó bácsi és Tibenszky Moni Lisa
Középen Balaton József, Jocó bácsi és Tibenszky Moni Lisa

Az ügyvezető kifejtette, az iskolába hozzák a múzeumokat, mert ha sikerül ezzel a "trendi edukációs" programmal felkelteniük a diákok érdeklődését, belőlük lesznek a jövő múzeumlátogatói. Az osztályokban kialakított helyszíneken a gyerekek hét múzeumban kalandozhatnak, ahol a játékos ismertetők mellett feladatokat oldanak meg, kipróbálhatnak muzeális dolgokat,  pontokat gyűjtenek. Érdemes versengeni - hangsúlyozta, mert a legtöbb pontot gyűjtő csapat egy számukra kedves és érdekes kiállítást választhat jutalomként, ahová az egész osztály meghívást nyer, amit természetesen a programból finanszíroznak.

Balaton József Jocó bácsi, a tetkós-napszemüveges-tornacipős pedagógus módszerei sok gyerekre hatnak felszabadítóan. Ő ennek a programnak a házigazdája. Vetélkedőjén különböző képeket, anagrammákat raktak össze a gyerekek, sok fontos ismeretet játékosan, mintegy mellékesen megtanultak. 

A kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény bizarr hangszerállománnyal érkezett. A diákok az esőcsináló hangszertől a hegyi kürtükig a világ sok hangszerét kipróbálhatták és a sikerélmény se maradt el, hiszen a végére egy kisebb koncert is kerekedett, a gyerekek együtt tapsolták a ritmust a hangszereket bemutató művésszel.

A Reptár - Szolnoki repülőmúzeum , amely 2016-ban az év turisztikai szenzációja volt, átfogó képet adott a diákoknak főleg a hadászati repülőgépekről, VR (virtuális valóság) szemüvegen keresztül láthatták egy MiG-29-es belsejét vagy a saját lábukat, amint éppen ejtőernyővel landolnak. Élmény volt a javából.

A Magyar Természettudományi Múzeum helyszínén a diákok a régészeti feltárásokból származó csontokat tanulmányozhatták, keresve a sérülésekre, betegségekre, nemre korra utaló jeleket. Feladatképpen a következő csoportnak már ők mesélték el, mire utalnak a csontokon látható kopások,  deformációk.

A Pákozdi Katonai Emlékpark az 1848/49-es szabadságharc témakörét állította a középpontba. A kiképzők honvédségi és császári ruhába bújtatták a gyerekeket, megkapták szuronyaikat és kezdődhetett a kiképzés. "Fegyvert vállhoz! Fegyvert lábhoz!" - hangoztak a vezényszavak. Némelyik bakának még a jobb és bal se ment, sok dolga lesz vele a kiképzőtisztnek. Mindemellett sok érdekességet megtudhattak a huszárok életéről.

 A Postamúzeum foglalkozásain a csoportok bepillantást nyertek a telefonálás 140 éves történetébe. Első feladatként a különböző évszámokhoz telefonok fényképeit kellett párosítani, ami nem volt éppen könnyű feladat, de az igazi sokk akkor jött, amikor rádöbbentek, milyen körülményes volt annak idején a telefonálás - a beszélgetéseket hosszú várakozás előzte meg, zúgott, recsegett , megszakadt a vonal, de a kapcsolótábla kézi kezelése se volt túl egyszerű.   

A Magyar Nemzeti Múzeum a reformáció 500 éves évfordulójára fókuszált foglalkozásaiban. A csoportoknak ki kellett válogatniuk azon tárgyak képeit, amelyek nem valók a református templomba, volt ruhakiállítás és mivel a református úriasszonyok végezték a kisebb gyógyításokat is, ezért egy korabeli egészségügyi doboz tartalma is bemutatásra került. A képen egy korabeli református Biblia, amelynek képeit a hívők otthon kifesthették.

Az Esztergomi Vármúzeum mint a környék múzeuma kapcsolódott a programba. Foglalkozásaik a lovagkort hozták az iskola falai közé. Ki marad talpon a lovagi tornán?

1-muzeum-bokor.jpg
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék