2019. április 4., 11:17

Világi Oszkár: amíg én vagyok a DAC tulajdonosa, addig lesz magyar himnusz a stadionban

A DAC stadionban ezentúl is mindenképpen fogják énekelni a magyar himnuszt – jelentette ki Világi Oszkár a Pátria rádió Reggeli c. műsorában, amelyben a DAC tulajdonosát a magyar himnuszt tiltó törvénymódosításról kérdezték.

DAC sajtó 2019 február
Fotó: ma7.sk

„Csodálkozom. Azért csodálkozom, mert azt gondoltam, hogy az a fajta 19. századi gondolkodás, miszerint mások rovására, nem pedig az én büszkeségemre építem a nemzeti öntudatomat, már a múlté. Ez nem volt egy sikeres gondolat. A 21. század elején ennek már történelmi tanulságnak kellene lenni sokak számára” – reagált a törvénymódosítás elfogadásának hírére Világi Oszkár a Pátria rádió műsorában. 

Mint mondta, Dušan Tittel SNS-es képviselőnek, aki egyike volt a törvénymódosítás beterjesztőinek, a rózsahegyi futballklub sportigazgatójaként alapvetően azt kellene elérnie, hogy Rózsahegyen énekeljék a szlovák himnuszt.

Mert ott nem éneklik, s ha nem éneklik, akkor nem azt kell betiltani, hogy a magyar himnuszt énekeljék a dunaszerdahelyi stadionban, hanem azt kellene elérni, hogy ha vannak büszke szurkolóik, akkor énekeljék a szlovák himnuszt. Ez szerintem megoldaná Tittel úrnak azt a belső problémáját, hogy itt erősebb, ott pedig gyengébb a nemzeti öntudat”

– fogalmazott Világi.  

„Nem követem a parlamenti folyamatokat. Gondolom, hiba történt, nem vették észre. Gondolom, az is feladata a képviselőknek, hogy figyeljenek erre” – adott választ arra a felvetésre, hogy többek között több magyar parlamenti képviselő is megszavazta a törvénymódosítást.

A DAC tulajdonosa ugyanakkor üdvözölte Bastrnák Tibornak, a Most-Híd frakcióvezetőjének azt az ígéretét, hogy a törvényt annulálják és visszaállítják az eredeti állapotot.  

„Az eredeti állapot sem jó, az is diszkriminatív. De még mindig jobb, mint a mostani” – jegyezte meg Világi.

Hangsúlyozta: a DAC stadionban mindenképpen fogják énekelni a magyar himnuszt.

Amíg egy szurkoló fogja énekelni, addig a klub meg fogja engedni, hogy elénekeljék. Ezzel a törvénnyel azt a tényt, hogy Szerdahelyen nem lesz magyar himnusz, nem érik el. Amíg én a klub tulajdonosa vagyok, addig itt fogják énekleni, s ha majd megbüntetnek bennünket érte, akkor majd a büntetést is megfizetjük”

– jelentette ki.

Világi Oszkár szerint fontos lenne arról beszélni, hogy a szlovák nemzeti öntudat ne a magyarellenességen alapuljon, hanem azon, hogy büszkék legyenek saját magukra. 

Bastrnák Tiborral, a Most-Híd frakcióvezetőjével készült interjúnkat hamarosan olvashatják a ma7.sk-n.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.