2019. április 4., 08:24

Fejét veszik a frakcióvezetőnek? Ezzel magyarázza a magyar himnuszt tiltó törvény elfogadását a Híd

Nem engedik, hogy a magyar himnuszt tiltó törvény, "ez az értelmetlen korlátozás hatályba lépjen" - írta közösségi oldalán a Most-Híd, amelynek kilenc képviselője március végén még támogatta az SNS által beterjesztett törvénymódosítást. 

Bastrnák Tibor -02
Fotó: TASR

Mint arról tegnapi cikkünkben beszámoltunk, a szlovák parlament március végén egy olyan törvénymódosítást fogadott el, amely szerint akár 7000 euróra is büntethető az a jogi személy, amely elénekli más ország himnuszát - ha nincs jelen az adott ország hivatalos küldöttsége.

A Most-Híd kilenc, köztük hat magyar képviselője (Balódi László, Bastrnák Tibor, Jakab Elemér, Sárközy Irén, Vavrek István, Vörös Péter) mellett Grendel Gábor és a teljes Smer-, SNS- és OĽaNO-frakció is a törvénymódosítás mellett szavazott.

Fejét veszik a frakcióvezetőnek?

Miután a Most-Híd érzékelte, hogy a törvénymódosítás parlamenti elfogadása komoly vihart kavart, a párt egy szűkszavú közleményt adott ki. Ebben kilátásba helyezte személyi konzekvenciák levonását a frakcióban. Mindez azt jelentheti, hogy az alig egy éve kinevezett Bastrnák Tibor frakcióvezetőnek távoznia kell posztjáról.

"Nekünk fontosak a magyar választóink és az ünnepeink, s az is, hogy ebben az országban mindenki azt a himnuszt is énekelhesse, ami neki kedves. Ezért nem engedjük, hogy ez az értelmetlen korlátozás hatályba lépjen. A témát újratárgyaljuk, erről már a koalíciós partnereinket is tájékoztattuk. A hibát mielőbb orvosoljuk, a frakcióban pedig levonjuk a személyi konzekvenciákat" - írta a párt közösségi oldalán.

Kifejezetten a DAC ellen

Azt egyébként, hogy a törvénymódosítás kifejezetten a magyar közösséghez kötődő DAC futballklub és szurkolói ellen született meg, jól bizonyítja a javaslat egyik beterjesztőjének, Dušan Tittelnek a parlamenti vita során elhangzott felszólalása.

"Tekintettel arra, hogy talán még soha nem járt Dunaszerdahelyen mérkőzésen, azt ajánlom önnek, hogy vegyen részt egy ilyen meccsen, és én nagyon szívesen elmegyek önnel, amikor kilencezer dunaszerdahelyi szurkoló elkezdi énekelni a magyar himnuszt (...), csak azért, mert ők így döntöttek (...), nem tudom, hogy önt ez jó érzéssel töltené el" - érvelt az SNS-es képviselő a módosítás elfogadása ellen felszólaló Ondrej Dostál képviselővel szemben. ITT megtekinthető a parlament felvétele.

Simon Zsolt levélben kéri az államfőt, hogy ne írja alá a törvényt

Simon Zsolt független képviselő, a Magyar Fórum elnöke, aki ugyan nem szavazta meg a törvényt, de nem is szavazott ellene (a politikus tartózkodott a szavazásnál), levélben fordult Andrej Kiska államfőhöz, hogy ne írja alá a törvénymódosítást.

"Az SNS képviselői által beterjesztett, és a többség által (de általam nem) megszavazott törvénymódosítást én elfogadhatatlannak és egyben alkotmányellenesnek tartom. Ezért levélben a köztársasági elnökhöz fordultam, arra kérve őt, hogy éljen alkotmány adta jogával és küldje vissza a törvényt a parlamentbe újratárgyalásra" - írta a képviselő közösségi oldalán.

Menyhárt szerint a Híd magyar képviselői elárulták nemzetüket

"Március 27. – ez az a dátum, amikor a Híd magyar képviselői elárulták nemzetüket. Erős szavak, de én nem tudom másnak nevezni azt, ha egy magyar a magyar himnusz betiltására szavaz. Ezt egyszerűen nem lehet megmagyarázni vagy kimagyarázni..." - reagált Facebook-oldalán az MKP elnöke.

"A magyar képviselet számára pedig egyértelmű a feladat: eltörölni a törvényt, amint erre lehetőség lesz" - tette hozzá. 

 

Vörös Péter elismerte, hogy hibázott - elnézést kért

"Minden kritikát elfogadok. Kollégáimmal együtt mindent el fogunk követni, hogy ez a módosítás ne lépjen hatályba. Nemzeti közösségünk minden egyes tagjától elnézést kérek" - fogalmazott a közösségi hálón a Most-Híd képviselője.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2019. 04. 05., p - 06:57
Az ÁRULÓ AZ ÁRULÓ, és az is marad! Viselje egész életében megvetésünk bélyegét! Ne magyarázkodjanak, mert már rég nem hisszük el egyetlen szavukat sem! Tudjuk, hogy számukra a nemzeti eszmék, értékek semmit - a saját zseb viszont mindent jelent! Egyenesen gyomorforgató Simon Zsolt "ötletelése"! Mit is akar megmagyarázni? Látja, hogy óriási a felháborodás és "intézkedik". Új pártjának próbál volt haverjaitól, volt pártjától suttyónak vélt szavazókat átcsalogatni. Simon "úr"! A tartózkodás még aljasabb Vörösék árulásánál is! Ne nézze hülyének a felvidéki magyarokat! Mindenre emlékezünk az ön eddigi politikai "tevékenységéből is!