2018. június 1., 16:15

Újra előtérbe kell állítani az iskolabuszok kérdését. Az MKP 17 útvonalat javasol

Az oktatásfejlesztési tervezetről, az iskolabusz-projektról és a nagyszarvai iskola körül kialakult helyzetről tartott ma sajtótájékoztatót Kiss Beáta. Az MKP oktatáspolitikai alelnöke iskolabusz-projektról szólva bejelentette, a párt tizenhét útvonalat javasol, az érintett önkormányzatokkal azonban egyelőre még nem egyeztettek.

iskolabusz001.jpg
Galéria
+10 kép a galériában
Előremutató stratégia, megfelelő pedagógusgárda nélkül

A tíz évre szóló oktatási fejlesztési tervről szólva, amit Lubyová miniszter asszony a napokban részletesen is bemutatott, s amely hamarosan a kormány elé kerül, Kiss Beáta elmondta, a tervezethez szakmai szervezetek is hozzászólhattak és véleményezhették. Kár, hogy a magyar szakemberek erre nem kaptak meghívást, így érdemben nem tudtak hozzászólni, nehezményezte az alelnök.

A program tartalmazza a Tanuló Szlovákia sok elemét, s előremutató stratégiának tűnik. Az inkluzív oktatás, az igazgatói pozíció erősítése, a kerettantervek megváltoztatása pozitívnak nevezhető. Összességében a finn modellhez szeretne ez a fejlesztési terv közelíteni, viszont - a szakpolitikus véleménye szerint - ennek eléréséhez az alapvető feltételek még mindig hiányoznak.

Fotó:  MKP

„Az egyik ilyen alapfeltétel az, hogy a finn modell nagyon komoly tanári szabadságot és autonómiát követel meg, ehhez viszont nagyon jól képzett pedagógustársadalomra van szükség, így ennek a modellnek az elérése a tanárképzés gyökeres átalakításával képzelhető csak el” – hangsúlyozta Kiss Beáta, aki szerint a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülésén is javítani kell, hiszen csak 2027-re, tehát tíz év múlva érné el a pedagógustársadalom az egyetemi oklevéllel rendelkező dolgozók bérének 85 százalékát. Ez pedig lassú ütem, nem elég radikális, s ennélfogva nehéz elképzelni, hogy a pedagógusszakma vonzó lesz a fiatalok számára, s valóban a legjobbak és legkiválóbbak kerülnek erre a pályára.

Még mindig kevés a normatív támogatás

A magyar iskolák tekintetében az MKP már a Tanuló Szlovákia kapcsán beterjesztette javaslatait. Ennek nyilvános vitája során több száz javaslatot tettek, ezek közül is a legfőbb az volt, hogy bekerüljön a tervezetbe a nemzetiségi oktatás fogalma, illetve önállóságot kapjon a nemzetiségi oktatás kerettantervei kialakításában, valamint és specifikus finanszírozása legyen. Ezek a javaslatok a munkaanyagban meg is jelentek, s remélhetőleg a konkrét cselekvési tervbe is belekerülnek, tudtuk meg az oktatáspolitikustól.

Beszámolt azonban egy veszélyforrásról is, ami az oktatási hálózat racionalizálására vonatkozik és benne van a tervezetben. A minisztérium egy olyan intézmény létrehozására készül, ami különböző statisztikai mutatók (pl. létszám) alapján javaslatot tehet iskolák kiiktatására az iskolahálózatból. A magyar iskolák könnyen áldozatául eshetnének egy ilyen racionalizálási intézkedésnek, holott magyar iskoláinknak közösségmegtartó erejük is van, hangsúlyozta Kiss Beáta.

Fotó:  ma7

Intézményeink finanszírozásáról szólva elmondta, még a normatív támogatás emelése után sem beszélhetünk ideális állapotról, amit az SZMPSZ együttműködésével készült 2017-es és 2018-as felmérésekkel igazolt. Ebben az iskolák önkéntes alapon vettek részt, s pénzügyi helyzetükre vonatkozó adataikat megosztották. Mindkét esztendőben az a végeredmény született, hogy a normatív támogatás nem elegendő az iskolák megfelelő működéséhez, amit diagramon is láthattak a sajtó képviselői.

Tizenhét útvonalat javasol az MKP

„Sok iskolánk áll a megszűnés határán a gyermeklétszámból adódóan és az anyagiak hiányában, ezért az elmúlt hetek történéseinek fényében is érdemes újra előtérbe állítani az iskolabuszok kérdését” - említette a nagyszarvai esetre utalva. Úgy tűnik, a Felső-Csallóköz iskoláinak sorsát elég nagy mértékben befolyásolhatja az, hogy lesznek-e iskolabuszok. Az állami tömegközlekedési vállalat buszaival való diákutaztatás nem minden esetben bizonyul jó megoldásnak.

Az iskolabusz-projektet Kiss Beáta szerint komolyabban kell venni, hiszen nemcsak a magyar gyermekek utaztatására jelenthet megoldást, hanem a csallóközi szlovák ajkú gyermekek számára is. Az MKP információi szerint Úszor község fogadóképes lenne egy iskolaközpont jellegű intézmény működtetésére, amivel tehermentesíteni lehetne azokat a községeket, ahol csak magyar iskola működik, s nem kellene nyomást gyakorolni, hogy magyar iskolákban szlovák osztályokat nyissanak.

Az alelnök bemutatta az MKP iskolabuszokra vonatkozó útvonaltervét is, mivel a csökkenő gyermeklétszám miatt több településen sajnos már nem lehet megakadályozni a magyar iskola bezárását. Tizenhét útvonalat javasol a párt, az érintett önkormányzatokkal azonban egyeztetés még nem történt. Jelenleg egyébként legalább 30 olyan település van, ami iskolabuszokat működtet.

Az MKP által javasolt útvonaltervek:

Fotó:  MKP

iskolabusz001.jpg
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.