2019. május 2., 19:42

Továbbra is a Szenci Molnár Albert Alapiskola a legkedveltebb, egyre kevesebb a magyar elsős Rétén

A pozsonyi és szenci járásban lévő magyar iskolák esetében nagyrészt hagyományos tendenciák mutatkoznak a beíratott elsősök számát illetően. E tekintetben kimagaslik a Szenci Molnár Albert Alapiskola, ahová az idén a legtöbb kiselsőst íratták. Ugyanakkor szomorú hír, hogy a rétei magyar alapiskolába egyre kevesebb a magyar elsősök száma - ez pedig magát az intézményt is veszélyezteti.

201609101204220.KISELSOS_1-2.jpg

Beiratkozások Pozsony és Szenc környékén

A Pozsonypüspöki Magyar Tannyelvű Alapiskola (Vetvárska) igazgatónője, Maurský Mónika ismertette, iskolájukba 11 elsőst írattak az idén, ami megszokott számnak tekinthető. Ellenben tavaly rekordnak számított a 19 beíratott kiselsős száma. Az igazgatónő elmondta, nagy az érdeklődés a pozsonypüspöki óvoda iránt, de mivel csak egy bizonyos létszámot tudnak felvenni, így előnyben részesítik azokat a gyermekeket, akiket szüleik később is magyar tannyelvű iskolai intézménybe szeretnének íratni.

A beiratkozások előtt különböző érdekes programokkal várják a kicsiket és szüleiket, amelyek során megismerkedhetnek az iskola tantermeivel és intézményével. Habár a pozsonypüspöki iskola és óvoda két külön épületben van, a tanárok több közös programot szerveznek az iskolások és óvodások számára.

Ilyen például a közös családi piknikezés az ovisokkal, amelyre hétvégi időpontokba kerül sor. A beíratások előtt nyílt napokat is rendeznek az iskolába előadásokkal, szülőértekezlettel, a leendő osztályfőnökökkel való beszélgetésekkel összekötve. A beiratkozások során izgalmas kalandtúra várja a gyerekeket, amikor is a tanárokkal bebarangolhatják az iskola tantermeit, a könyvtárat, és a laboratóriumot. A kicsiket kézműves foglalkozás is várja és a program végén egy kincsesláda sok ajándékkal.

A pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium igazgatónője, Morvay Katalin ismertette, intézményükbe az idén 30 kiselsőst írattak. Ez jó eredménynek számít a tavalyi számokhoz képest, amikor is 22 elsős jelentkezett a pozsonyi alapiskolába. A 30 kiselsős végett így két osztályt nyitnak majd.

Az igazgatónő elmondta, a beiratkozásokat megelőzően hagyományosan megrendezésre kerül a sulilesőnek elnevezett nyílt nap, amikor is a gyerekek szüleikkel együtt ellátogatnak az iskolába, ahol rajzolás, kézműves- és játékos foglalkozások várják őket. Részt vehetnek továbbá különböző interaktív ismeretterjesztő beszélgetéseken és prezentációkon, ahol megismerkedhetnek magával az iskolával, annak pedagógusaival, az iskola pedagógiai programjával és az intézményben használt tankönyvekkel. Az alapiskolás diákok külön műsorral várják az ideérkező látogatókat. A rendezvény során különböző érdekes gyermekfejlesztési programokban vehetnek részt a gyerek, ahol felmérik ügyességüket.

Az igazgatónő közölte, iskolájukba leginkább pozsonyi gyerekek járnak. Akadnak azonban olyan gyermekek is, akik szüleikkel Rajkára költöztek, de a gyerekek a pozsonyi alapiskolát látogatják.

Morvay Katalin elmondta, jó hírnek számít, hogy sok gyermek született az utóbbi években, így ezek a pozitív tendenciák megmutatkoznak a beiratkozásoknál is. Az igazgatónő szerint nagy segítséget nyújtott iskolájuknak a Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási kampánya, amely során a magyar alapiskolába íratott elsősök ajándékba iskolatáskát kaptak.

A Szenci Molnár Albert Alapiskola igazgatónője, Matus Mónika lapunknak elmondta, az idén 32 elsőst írattak be iskolájukba, így előreláthatóan két osztály nyílik majd. Ez a létszám az elmúlt évek legmagasabb beíratása. A szenci és pozsonyi régió magyar iskolái közül a szenci alapiskola rendelkezik a legmagasabb beíratott kiselsőssel.

Matus Mónika bizakodóan tekint a jövőre, és reméli, hogy a következő tanévben is sok elsőst íratnak be szüleik a szenci magyar alapiskolába. Az igazgatónő ismertette továbbá, hogy az idén az 5. osztályban 31 kisdiák ül majd szeptembertől. A tanulói létszám pedig várhatóan 227-ről 234-re emelkedik.

A Szenci Molnár Albert Alapiskola szorosan együttműködik a szenci óvodával, így különböző iskolaváró programokat tartanak, és sok közös rendezvényt szerveznek. Matus Mónika elmondta, a szülőket iskolájuk eredményei és nyitottsága győzi meg a leginkább.

A rétei Magyar Tannyelvű Alapiskolával kapcsolatban Metzner Zoltánt, Réte polgármesterét kérdeztük. Sajnos Rétén minden éven kevesebb a magyar iskolába íratott gyermekek száma. Az idén csupán egy elsőst írattak magyar iskolába. Az alapiskola alsó tagozatának teljes létszáma mindössze nyolc tanuló. Hasonló elkeserítő számadatokkal találkozunk a rétei óvoda esetébe is, ahol jelenleg 45 gyermek van, de ebből csupán három magyar.

Ez a negatív tendencia többek között annak tudható be, hogy Réte magyar lakosságának száma folyamatosan csökken. Jelenleg a lakosság mintegy 30 százaléka vallja magát magyar nemzetiségűnek.

Ellenben folyamatosan növekszik a szlovák nemzetiségű lakosok száma, amely egyrészt a betelepülések kihatásaként, másrészt az asszimilációnak tudható be. Az itteni magyarok körében ugyanis mindig erősebbek az asszimilációs hatások, és mindig több az olyan lakos, akik bár magyar nemzetiségűek, gyermekeik és unokáig viszont már szlováknak vallják magukat.

Rétére tehát nem is annyira a magyarság fogyása, hanem inkább a magyarság asszimilációja és identitásváltása jellemző. Ez a jelenség Éberhárdtól egészen Rétéig  megfigyelhető – ismertette Metzner Zoltán, majd hozzátette, amíg tudják, fenntartják a rétei magyar iskolát, ám a jövőt egyáltalán nem látják pozitívan.

A Féli Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatónője, Pomichal Mária elmondta, idén 22 kiselsőst írattak intézményükbe. A tavalyi év számadataival összehasonlítja ez jobb eredménynek számít, mivel múlt éven 15 elsősük volt. Az iskola a beiratkozásokat megelőzően nyitott napokat szervez az elsősök és szüleik számára. Ezen kívül a féli óvodával közös programokat rendeznek, amelyek során bábelőadással, és más érdekes programokkal várják az idelátogatókat.

Az iskola közösségi oldalán teszi közé tanulói szavaló-, sport-, vagy képzőművészeti versenyeken elért sikereit, hogy ezzel is megnyerjék iskolájuk számára a szülőket. Pomichal Mária ismertette, diákjaik évek óta kiváló eredményekkel büszkélkedhetek a magyar nyelv, matematika, avagy szlovák nyelv területén. Eddig minden tanulójuk sikeresen bejutott arra az iskolára, ahol tanulni szeretett volna.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.