2018. augusztus 13., 18:13

Saková kész minden kívánt személyt feloldani a titoktartási kötelezettség alól

Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozó emberrablási ügyével összefüggésben kész mindenkit feloldani a titoktartási kötelezettsége alól, akiket a bűnüldöző szervek ki akarnak hallgatni. Erről a belügyi tárca sajtóosztálya tájékoztatott hétfőn, reagálva Jaromír Čižnár főügyész kijelentéseire. Utóbbi 44 személy esetében indítványozta a titoktartási kötelezettség feloldását. Saková eddig 14 személyt oldott fel a titoktartás alól.

Saková és Kalinák
Fotó: TASR

A tárca közleménye szerint a belügyminiszter már találkozott Joachim Bleickerrel, Németország szlovákiai nagykövetével. A közeljövőben Németországba utazik, hogy az ottani belügyminiszterrel is tárgyaljon. Saková hangsúlyozta: a hatáskörén belül maximálisan együttműködik a német nyomozókkal és a szlovák nyomozó hatóságokkal is.

Jaromír Čižnár főügyész 44 személy titoktartási kötelezettség alól való feloldását fogja indítványozni Trinh Xuan Thanh vietnámi vállalkozó elrablásával összefüggésben. Erről hétfői sajtótájékoztatóján számolt be Pozsonyban. „A kihallgatások folyamatban vannak. A sorrendet a kihallgatók állapítják meg” – mondta a főügyész, aki ezzel kapcsolatban türelmet kért. Hozzátette: a német fél nem kérte Radovan Čulák, a belügyminisztérium protokollfőnökének kihallgatását.

A találkozó egyik témája a közös nyomozócsoport létrehozásának lehetősége volt. „A német fél nem érdekelt a közös nyomozócsoportot létrehozásában” – jelentette ki Čižnár, hozzáfűzve: a német nyomozók egy Németország területén elkövetett bűncselekményt vizsgálnak. A főügyész szerint a német félnek a jövőben sem lesz érdeke egy ilyen nyomozócsoport felállítása.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.