2018. augusztus 13., 18:03

Čižnár szerint a német fél már nem akar közös nyomozócsoportot létrehozni

A német fél nem akar közös nyomozócsoportot létrehozni Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozó elrablásának az ügyében.

201710031936110.0000000000000000000000000000000041a_cizn.jpg

A német nyomozók egy Németország területén történt bűncselekményt vizsgálnak. Ezt Jaromír Čižnár főügyész közölte a hétfői sajtótájékoztatóján, miután pénteken találkozott a német főügyésszel.

Jaromír Čižnár elmondta, 44 személy titoktartási kötelezettség alól való feloldását fogja indítványozni Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozó elrablásával összefüggésben.

Hozzátette: a német fél nem kérte Radovan Čulák, a belügyminisztérium protokollfőnökének kihallgatását. Ezt Čižnárnak német kollégája, Peter Frank erősítette meg, aki szerint Szlovákia kiemelkedően professzionális jogi segítséget nyújtott Németországnak.

A német főügyész Čižnárt arról is tájékoztatta, hogy nem tud olyan jelentésről, amelyben az állna, hogy Szlovákiát belekeverték az emberrablásba. Ugyanakkor nem is zárta ki a létezését.

Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter szerint a vietnami állampolgár állítólagos elrablásával összefüggésben ki kell várni, amíg kivizsgálják az egész ügyet - ezt még csütörtökön  jelentette ki a parlament védelmi bizottságának ülését követően. „A vietnami állampolgár elrablása információink szerint Németországban történt. Az ügyet a német rendőrség kezdte el vizsgálni a német ügyészség felügyeletével. Folyik a nyomozás, mi pedig együttműködünk a nemzetközi jogi segítségnyújtás keretében” – nyilatkozta a belügyminiszter.

Robert Kaliňák (Smer-SD) volt belügyminiszter szerint a vietnami állampolgár elrablásának ügyében indított nyomozás részeredményei arról tanúskodnak, hogy Szlovákiát akaratán kívül belevonhatták az akcióba. A vádakat, hogy a szlovák kormánygép állítólagos felhasználásával történt emberrablással összefüggésben közvetlen utasításokat adott volna ki, „hamisnak és abszurdnak” nevezte.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.