2018. október 4., 17:02

Saková fejét követeli az ellenzék

Az ellenzék képviselői felszólították a kormányfőt, hogy a vietnámi férfi elrablásának ügyével összefüggésben váltsa le Denisa Saková belügyminisztert. Nem zárták ki, hogy ha ezt nem teszi meg, rendkívüli parlamenti ülés összehívását fogják indítványozni a tárcavezető leváltása végett. Mindez az OĽaNO, Sme rodina és az SaS csütörtökön kiadott, közös nyilatkozatából derül ki.

Denisa Saková
Fotó: TASR

Az ellenzéki SaS párt már kedden is követelte a belügyminiszter lemondását. Csütörtökön csatlakozott a követeléshez a többi parlamenti ellenzéki mozgalom is. Közösen felszólították Peter Pellegrini kormányfőt, hogy váltsa le a minisztert, most a válaszára várnak. Amennyiben nem tesz eleget a követelésnek, a következő lépés a rendkívüli ülés összehívásának indítványozása lehet. „Tárgyalunk a rendkívüli ülés lehetőségéről. Feltételezzük, hogy az aláírásokat gyorsan összegyűjtenénk” – jelentette ki Boris Kollár, a Sme rodina mozgalom elnöke. Azt, hogy a partnerekkel tárgyalnak a további lépésekről, Natália Blahová, az SaS, és Veronika Remišová, az OĽaNO frakcióvezetője is megerősítette.

Az ellenzék szerint a miniszter többször is tagadta, hogy tavaly júliusban a szlovák kormánygép fedélzetén tartózkodott volna az elrabolt vietnámi állampolgár, Trinh Xuan Thanh. „Tette ezt a német nyomozó szervek vizsgálati eredményei ellenére, melyek rámutattak a szlovák szálra. Az állam, az állam külföldi és a szlovák állampolgárok között elterjedő hírneve, valamint magának Denisa Sakovának a hírneve szempontjából is elengedhetetlen, hogy távozzon a hivatalából. Személyével kapcsolatban súlyos összeférhetetlenség áll fenn” - áll a kormányfőnek küldött ellenzéki felhívásban.

Trinh Xuan Thanht tavaly júliusban rabolhatta el a vietnámi titkosszolgálat Németországban, hogy Szlovákián keresztül Vietnámba hurcolják őt. Az emberrabláshoz egy szlovák kormánygépet is felhasználhattak. Az ügy kivizsgálása Szlovákiában és Németországban is tovább folytatódik.

Saková szerint az ellenzék láthatóvá akarja tenni magát

Denisa Saková reakcióját a Belügyminisztérium sajtóosztálya tette közzé.

Saková szerint az ellenzék csupán láthatóvá akarja tenni magát azután, hogy a napokban eljárás indult Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében, illetve miután a német hatóságok egymás után többször is értékelték a szlovák fél hozzáállását és együttműködését a Németországból elhurcolt vietnámi állampolgár ügyével összefüggésben. A miniszter hangsúlyozta, hogy a rendőrség és az ügyészség mindkét ügyben függetlenül és önállóan jár el, illetve érdekeltek az ügyek alapos kivizsgálásában.

Saková ismételten emlékeztetett, hogy az emberrablási üggyel összefüggésben 44 személyt oldott fel a titoktartási kötelezettség alól, illetve tárgyalt Horst Seehofer német belügyminiszterrel és Joachim Bleicker német nagykövettel is. Hozzátette: a belügyminiszter hivatala Szlovákiában nem számít bűnüldöző szervnek, és a bűncselekmények kivizsgálása terén semmilyen hatásköre nincs.

A kormányfő is reagált

Peter Pellegrini nem látja indokoltnak Denisa Saková belügyminiszter leváltását.

„Az ellenzéki pártok megint azt játsszák, hogy nyomozók, ügyészek és bírók is egy személyben. Várjuk meg a nyomozás eredményét, ez az egyetlen módja az igazság kiderítésének. A belügyminiszter leváltására ma semmilyen indokom nincs” – áll Pellegrini reakciójában, melyet a kormányhivatal bocsátott a TASR rendelkezésére.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.