2018. december 9., 17:20

Robert Fico üdvözli, hogy a külügyminiszter végül marad

A Smer-SD kezdettől fogva azt szorgalmazta, hogy Miroslav Lajčák továbbra is külügyminiszter maradjon, ugyanakkor elutasította marrákesi részvételt is. Ezt Robert Fico, a párt elnöke, volt kormányfő mondta és annak a véleményének adott hangot, hogy a kormány stabil és nincs ok egy előrehozott választás kiírására.

Robert Fico
Fotó: TASR

A külügyminiszter maradását pozitívan értékelte, mivel az elkövetkezendő időszakban, amikor Szlovákia tölti be az EBESZ elnöki tisztét, szükség van az országnak tapasztalt diplomatákra. Bár Lajčák Marrákes kérdésében nem változtatott az álláspontján, tudatosította, hogy a kormány döntése értelmében nem utazhat Marokkóba.

Fico kizárta azt is, hogy Andrej Kiska államfő elutazzon a csúcstalálkozóra. Amennyiben mégis elmenne, azt a parlament felhatalmazása nélkül tenné, ráadásul ártana vele Szlovákiának is. Kiska már korábban is rontott a szlovák-kínai kapcsolatokon, amikor találkozott a tibeti vallási vezetővel, a dalai lámával.

Majdnem egy évig tartott, amíg rendezni tudtuk kapcsolatunkat Kínával. Ezért nagyon örülnék, ha ezeket a partizánakciókat az elnök úr kihagyná” – mondta Robert Fico.

Az orosz-szlovák kapcsolatokról szólva kifejtette, hogy nem tartja helyesnek az Oroszországgal szembeni szankciókat és álláspontot. A szankciók szerinte semmit nem oldanak meg. A Kercsi-szorosban történtekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy nem kell mindent elhinni, amit a propaganda állít. A minszki megállapodásról úgy vélekedett, hogy Oroszország többet teljesít belőle, mint Ukrajna. Sem Petro Porosenko ukrán államfőnek, sem az orosz propagandának nem szabad bedőlni. Egyik fél sem vethet semmit a másik szemére. Hozzátette: Szlovákia korrekt módon viszonyul Ukrajnához, noha nem tagja sem az Európai Uniónak, sem a NATO-nak. Oroszországban stratégiai partnert lát. Szlovákiának mindkét országgal többet kellene tárgyalnia, és ebben a nyelvi közelség is előnyt jelent.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.