Richter? Saková? Pellegrini azt ígéri senki nem fog falazni senkinek

2019. október 22., 08:10
ma7 | TASR

Senki nem fog falazni senkinek, sem arra kérni a rendőrséget, hogy ne intézkedjen – jelentette ki Peter Pellegrini miniszterelnök (Smer-SD) annak kapcsán, hogy a Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében gyanúsított A. Zoltán a jelenlegi kormány két korrupcióban érintett miniszteréről is vallomást akar tenni a nyomozó előtt.

Peter Pellegrini
Fotó: TASR
Ha bebizonyosodik, hogy a jelenlegi vagy a korábbi kormány valamelyik minisztere törvényt sértett, a bűnüldöző hatóságoknak cselekedniük kell"

– mondta a miniszterelnök. Ugyanakkor óvatosságra intett, mielőtt konkrét neveket említenének, mert – mint mondta – többféle verziót is hallott.

„Nem tudom, kikről akar beszélni. Mielőbb tegyen vallomást, mihamarabb hallgassák ki, vegyék jegyzőkönyvbe, amit mond, és indítsanak vizsgálatot" – mondta Pellegrini.

Kijelentette, ha a bűnüldöző hatóságok súlyos tényeket tárnak fel, cselekedni fog.

Azt is ellenőrizni kell, nem csak így akarja-e elérni, hogy enyhébb büntetést kapjon. A rendőrség dolga, hogy ezt kiderítse"

– nyilatkozta a miniszterelnök.

Az Aktuality.sk hírportál értesülései szerint A. Zoltán Ján Richter munkaügyi miniszter és Denisa Saková belügyminiszter (mindketten Smer-SD) nevét említette a korrupciós ügyekkel összefüggésben. Saková állásfoglalásában úgy fogalmazott, tiszta a lelkiismerete, és nem tud semmiféle törvényszegésről, amiben érintett lenne.

„Kész vagyok mindenben együttműködni a bűnüldöző szervekkel. Én magam is kíváncsi vagyok, hogy A. Zoltán fogva tartott mit akar mondani 13 hónap elteltével. Valakinek talán nem tetszik, hogy miniszterségem alatt nagyon jó eredményeket ér el a rendőrség” – áll a belügyminisztérium által a TASR-hez eljuttatott állásfoglalásban.

A miniszterelnök reagált a Marian K. és Martin Glváč (Smer-SD), a parlament alelnöke közötti kommunikációra is, amit a Denník N tett közzé.

Pellegrini azt mondta, nem ismeri a részleteket, megkérdezi Glváčot, és ha felmerül a gyanú, mint Monika Jankovskával vagy más bírókkal kapcsolatban, akkor komolyan mérlegelni fogják a további lépéseket.

A miniszterelnök rámutatott, ha az összes ilyen kijelentés után elszámoltatás következne, az rossz precedenst teremtene, ami kedvezőtlen lenne a demokrácia szempontjából.

„Térjünk vissza ahhoz az alapelvhez, hogy a rendőrség kivizsgálja az ügyeket, és a bíróság hoz ítéletet, természetesen igazságosat, nem pedig olyat, amiért fizettek" – jelentette ki.

Kapcsolódó cikkeink

Kövesse facebook oldalunkat is!