2019. november 27., 14:26

Pellegrini lesz a Smer listevezetője, Fico a második

A Smer-SD jövő évi választásokra állított jelöltlistáját Peter Pellegrini kormányfő fogja vezetni. A második helyet Robert Fico pártelnök, a harmadikat pedig Denisa Saková belügyminiszter kapja - jelentette be Fico mai sajtótájékoztatóján. Martin Glváč nem lesz rajta a listán.

Robert Fico, Peter Pellegrini
Robert Fico és Peter Pellegrini
Fotó: TASR
Peter, szorítok neked, te pedig nekem, tartjuk egymásért a hátunk, másképp nem megy”

– üzente a kormányfőnek Fico, aki szerint közte és Pellegrini között teljes az összhang.

Folytatni akarjuk a végső győzelemig”

– fűzte hozzá.

Pellegrini köszönetet mondott a párt bizalmáért. Üdvözölte, hogy a listán a tapasztalt jelöltek és az új arcok is helyet kaptak. Úgy véli, ez a jelöltlista bizonyítja, hogy a Smer-SD képes reagálni az aktualitásokra, és haladni a korral.

Hozzáfűzte: a Smer továbbra is kiáll a szociáldemokrata értékek mellett.

„Igyekezni fogunk győzelemre vinni a pártot a választásokon” – ígérte a kormányfő, hozzátéve: 

a Smer-SD mindent meg fog tenni azért, hogy ismét kormányt alakíthasson.

A negyedik helyen beruházásokért és digitalizálásért felelős miniszterelnök-helyettes, Richard Raši, az ötödiken Juraj Blanár parlamenti képviselő, a hatodikon Peter Žiga gazdasági miniszter, a hetediken Ladislav Kamenický pénzügyminsizter, a nyolcadikon Jaroslav Baška parlamenti képviselő, a kilencediken Erik Tomáš parlamenti képviselő, a tizediken pedig Matúš Šutaj Eštok, a kormányhivatal vezetője szerepel.

A teljes listát a Smer később hozza nyilvánosságra.

Fico annyit azért elárult, hogy a 11. helyet Ľuboš Blaha, a 12-et pedig Ján Richter munkaügyi miniszter kapta meg.

Pellegrini annak ellenére, hogy korábban bírálta Blahát az Európai Uniót támadó kijelentései miatt, nem lát semmi rosszat abban, hogy ő is rajta lesz a jelöltlistán.

„Lehet, hogy még meg fogunk lepődni azon, mennyi preferenciaszavazatot szerzett” – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a párt egy közös csapatot alkot, és most mindnyájan közösen „indulnak a harcba”.

A Smer-SD Fico szerint mindent elkövet azért, hogy egymás után ötödször is megnyerje a parlamenti választásokat. Egyben kilátásba helyezte, hogy ha a választások után a Smer kap lehetőséget „a legmagasabb poszt” betöltésére, az a listavezetőt fogja megilletni.

A parlamenti választásokra 2020. február 29-én kerül sor. Választásra jogosult minden 18 év feletti állampolgár. A hivatalos kampányidőszak már megkezdődött. Az egyes politikai pártoknak és mozgalmaknak 2019. december 1-ig kell leadniuk a jelöltlistájukat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.