Párizsba érkezve Macront támadta Trump

2018. november 10., 10:42
ma7 | MTI

Emmanuel Macron francia elnök európai hadseregről tett e heti kijelentését bírálta élesen Donald Trump amerikai elnök nem sokkal az után, hogy megérkezett Párizsba péntek este az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény centenáriumára.

macron-trump-kezfogas.jpg
Fotó: Time Magazin
"Macron francia elnök azt javasolja, hogy Európa állítson fel saját haderőt, hogy megvédje magát Amerikától, Kínától és Oroszországtól. Ez nagyon sértő, de talán Európa jobban tenné, ha kivenné méltó részét a NATO finanszírozásából, amelyet jelenleg jórészt Amerika áll!" - írta a Twitteren az amerikai elnök.

Macron egy keddi interjúban beszélt arról, hogy Európának saját haderőre lenne szüksége.

"Nem védjük meg az európaiakat, ha nem döntünk arról, hogy hozzunk létre egy valódi európai hadsereget" - hangoztatta Macron keddi interjújában az Europe 1 francia rádióadón.

Franciaország mintegy 70 külföldi állam-, illetve kormányfőt lát vendégül a hétvégén, akik arra emlékeznek, hogy 1918-ban ezen a napon írták alá a szövetségesek és Németország a compiegne-i erdőben azt a fegyverszüneti megállapodást, amely a nyugati fronton "az év tizenegyedik hónapjának tizenegyedik napján tizenegy órakor" véget vetett a harci cselekményeknek az első világháborúban.

Kövesse facebook oldalunkat is!